Tuesday, September 9, 2008

Η Σφίγγα τρέμει τα περιστέρια

Η διάσημη Σφίγγα της Αιγύπτου δεν είναι το μόνο αρχαίο μνημείο που καταστρέφουν τα πουλάκια. Στην Αθήνα οι αρχαιολόγοι τα διώχνουν με ακίδες
Κινδυνεύει να φαγωθεί από τα περιστέρια η διάσημη Σφίγγα της Αιγύπτου, που θαυμάζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών στην Γκίζα του Καΐρου. Φαίνεται πως βρίσκουν νόστιμο το ασβεστολιθικό πέτρωμά της, καθώς επιδίδονται σε καθημερινές επιθέσεις, το τσιμπολογούν και έχουν την κακή συνήθεια να στήνουν τις φωλιές τους στα μάτια της και στ' αυτιά της. Τον κώδωνα του κινδύνου για την ακεραιότητα του μνημείου κρούει ο γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχί Χαουάς, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα αμέσως για να μην καταντήσει η Σφίγγα μια άμορφη μάζα.

Η αλήθεια είναι ότι τα περιστέρια «αγαπούν» πολύ τα μνημεία. Στο παρελθόν οι συντηρητές και αρχαιολόγοι της Ακρόπολης τα κυνηγούσαν με κάθε τρόπο γιατί η οξύτητα των περιττωμάτων τους έβλαπτε σοβαρά τα αρχαία μάρμαρα. Στο αέτωμα του ναού του Ηφαίστου στο Θησείο έχουν τοποθετήσει ένα αθέατο πλέγμα με πετονιά για να πάψουν να φωλιάζουν τα περιστέρια. Τεράστιο πρόβλημα είχαν δημιουργήσει και στον γλυπτό διάκοσμο του αετώματος του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών.

Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι φοβούνται μην επιδεινωθεί η κατάσταση και προσελκυθούν μεγαλύτεροι πληθυσμοί πτηνών και από γειτονικές περιοχές. Ως εκ τούτου εξετάζουν την απομάκρυνση των περιστεριών με ακίδες, μία μέθοδο που εφαρμόζεται στην Αθήνα, ή με υπερήχους, όπως γίνεται στην Ιταλία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/09/2008

No comments: