Friday, September 26, 2008

Φωτογραφικές Συναντήσεις και φέτος στα Κύθηρα

Το να μακροημερεύσει ένας εικαστικός θεσμός στην ελληνική επαρχία, είναι συνήθως ένας μικρός άθλος. Χαιρόμαστε λοιπόν ιδιαίτερα που οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και ολοκληρώνονται την Κυριακή, κλείνουν φέτος τον 7ο χρόνο τους, διατηρώντας ένα ποιοτικό επίπεδο εκδηλώσεων. Στο νησί μαζεύονται τέτοια εποχή επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά και σπουδαστές, αντιπρόσωποι των κυριότερων φωτογραφικών θεσμών της χώρας και ερασιτέχνες λάτρεις του φακού για να δουν εκθέσεις, να παρακολουθήσουν ομιλίες, να ανταλλάξουν απόψεις. Ψυχή της διοργάνωσης είναι ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Γιάννης Σταθάτος που μένει μόνιμα στα Κύθηρα και έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την ενεργή υποστήριξη του δήμου.

Από το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το συνέδριο για την ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας (σήμερα και αύριο) με ομιλητές τους Κάτια Αρφαρά, Κωστή Αντωνιάδη, Πηνελόπη Πετσίνη, Ελένη Παπαργυρίου, Μανώλη Σκούφια, Φώτη Καγγελάρη και Γιάννη Σταθάτο. Το εκθεσιακό σκέλος περιλαμβάνει ατομικές του Αρι Γεωργίου με τίτλο «The Blue Telephone Book», της Ελενας Πανουλή με τίτλο «Η ειλικρίνεια της γραμμής» αλλά και μια ομαδική με έργα νέων Ελλήνων φωτογράφων στην οποία συμμετέχουν οι: Ελίνα Γιουνανλή, Θανάσης Κασάπης, Αννα Μαραγκουδάκη, Φώτης Μηλιώνης, Γιώργος Μουτάφης, Μαρίλη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Τζόβα, Σοφία Τολίκα, Παναγιώτης Τομαράς και Ελένη Τρωιαννού. Επίσης παρουσιάζεται και η έκθεση του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων Θάσου.

Οπως πάντα θα δοθούν και τα βραβεία του Δήμου Κυθήρων για το καλύτερο φωτογραφικό βιβλίο της χρονιάς αλλά και το βραβείο των Φωτογραφικών Συναντήσεων σε κάποιον από τους νέους φωτογράφους που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση. [Η Καθημερινή, Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008]

No comments: