Thursday, September 18, 2008

Εις το βουνό ψηλά εκεί είναι εκκλησιές ερημικές

Εκεί όπου το κράτος δεν φτάνει, όπως για την προστασία βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων που συχνά καταρρέουν ξεχασμένα στην ύπαιθρο, έρχεται αρωγός η ιδιωτική πρωτοβουλία. Εδώ και ένα χρόνο η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού άρχισε τη σύνταξη ενός καταλόγου μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο, για τα οποία έχει μεν εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης, αλλά δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί άμεσα λόγω έλλειψης πιστώσεων και προσωπικού στο υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν πρόκειται για μεγάλα διάσημα μνημεία, αλλά για μερικά μικρά εξίσου σημαντικά για την ιστορία τους και για τις τοπικές κοινωνίες. Πολλές φορές παραμένουν αβοήθητα γιατί δεν βρέθηκε κανείς να σκύψει να βρει λύση στο πρόβλημά τους. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο Αγ. Παύλος σε μια απομονωμένη περιοχή στην Αγία Ρουμέλη στα Σφακιά για την αποκατάσταση του οποίου πρέπει να φτάσουν τα υλικά διά θαλάσσης. Η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών έχει άλλες προτεραιότητες, αλλά θα συνέδραμε κι αυτή με τις δυνάμεις της αν κάποιος το υιοθετούσε.

Ο Αγ. Ιωάννης στον Γαλατά έχει τα δικά του προβλήματα. Μπήκε στον κατάλογο, για τον οποίο βοήθησαν 8 Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ
Κάθε μνημείο αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ώς τώρα 57 μνημεία με το πρόβλημα καθενός χωριστά. Ανάμεσά τους είναι το φρούριο του Νικηφόρου Φωκά στην Κρήτη, η Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Βέροια, η Κοίμηση Θεοτόκου στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι) Αγρινίου, ο Αγ. Τίτος στην Κρήτη, ο Αγ. Ιωάννης στον Γαλατά κ.ά.

Ο κατάλογος καταρτίζεται με υλικό που έστειλαν οκτώ Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και οι τοπικές Επιτροπές της Ελληνικής Εταιρείας. Η καταγραφή των μνημείων εστιάζεται προς το παρόν στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά όλης της επικράτειας.

«Στόχος αυτής της δράσης είναι η αναζήτηση χορηγών που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν την αναστήλωση ενός μνημείου», είπαν. Κι αυτό γιατί «τα χρήζοντα προστασίας μνημεία είναι πολυάριθμα και τα κονδύλια δεν επαρκούν για όλα. Η δυσκολία του ΥΠΠΟ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, ΜΚΟ, ιδιώτες πρέπει να βοηθήσουν, ειδικά για τα μνημεία του τόπου τους. Αυτή τη δράση των ιδιωτών και ιδιαίτερα της Κοινωνίας των Πολιτών έρχεται να υποστηρίξει η Ελληνική Εταιρεία». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

No comments: