Tuesday, September 16, 2008

Αρχές του 2009 θα ανοίξει τις πύλες του το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Στις αρχές του 2009 -πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο - αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, που ξεναγήθηκε στους νέους χώρους του Μουσείου.

Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι σήμερα δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα - αφού έχει προηγηθεί δημοσίευση στο εξωτερικό - προκήρυξη που αφορά στο διαγωνισμό για την ανάδειξη μειοδότη που θα αναλάβει την προβολή των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη πριν και μετά τα εγκαίνια.

Ο κ. Λιάπης παραδέχθηκε ότι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Λονδίνο είναι ένας ακόμα τρόπος πίεσης, προκειμένου η βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει θετικά στο αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου επιβεβαίωσε την άτυπη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, σε ό,τι αφορά στην τελετή των εγκαινίων και σημείωσε ότι το κόστος στο οποίο θα ανέλθει η τελετή είναι το ποσό των 6 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ανακοινωθεί ο μειοδότης.

Επίσης, κατατίθεται μέσα στην ημέρα το σχέδιο νόμου για το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που αφορά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και τη μεθεπόμενη στην Ολομέλεια. «Ελπίζω όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινέσουν καθώς ένα σύγχρονο Μουσείο πρέπει να έχει και σύγχρονο νομικό καθεστώς».

Με το γλυπτό άγαλμα της κουκουβάγιας, που αποτελεί αφιέρωμα στην προστάτιδα της Αθήνας και του Παρθενώνα, θεά Αθηνά, θα υποδέχεται από τη νέα χρονιά τους επισκέπτες του, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παράλληλα, στο εσωτερικό του Μουσείου και τις σκάλες ανάβασης ένα μαρμάρινο παγκάρι (είδος κουμπαρά) με κλειδαριά στο κάτω μέρος και με την επιγραφή «Παγκάρι της Ουράνιας Αφροδίτης» θα υπενθυμίζει το αφιέρωμα των αρχαίων προγόνων μας στην προστάτιδα των απανταχού νόμιμων ερωτευμένων, την Αφροδίτη. Σημειώνεται ότι κατά την αρχαιότητα, στο παγκάρι ριχνόταν οβολός σαν σύμβολο προστασίας των νεόνυμφων.

Επιπλέον, ο υπουργός παρακολούθησε, σε πραγματικό χρόνο, την τοποθέτηση ενός λίθου από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, στην αίθουσα του ναού, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Μουσείου, ενώ μεταξύ ημιώροφου και πρώτου ορόφου φιλοξενούνται οι πέντε Καρυάτιδες (αυθεντικές και μη).

Όπως ανακοινώθηκε, παρά την παράδοση των χώρων του Μουσείου στο κοινό, κάποιες εργασίες, μικρής έκτασης, θα εξακολουθήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης επισκέπτονται ήδη περί τους 600 επισκέπτες, ημερησίως. Για την κατεδάφιση των δυο κτιρίων, επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «η υπόθεση θα τραβήξει σε βάθος χρόνου».

Τέλος, ερωτηθείς για τη δημοσκόπηση που δίνει προβάδισμα στο κόμμα της αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Λιάπης σχολίασε «ότι είναι η φωτογραφία μιας κακής στιγμής, είναι προσωρινή κατάσταση και στο χέρι μας είναι να την αλλάξουμε».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Tετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: