Wednesday, September 17, 2008

Η ενατένιση της Ζυράννας


Η Ζυράννα Ζατέλη ανταποκρίθηκε με προθυμία στην πρόσκληση του Ιωνα. Κατά τα άλλα, χρησιμοποίησε κυρίως άγνωστα μοντέλα, με έμφαση στα παιδιά
Ο «Λέων» και η σκιά του ακουμπούν τον τοίχο του καθεδρικού ναού του Freising (μητροπολίτης του οποίου ήταν ο νέος Πάπας της Ρώμης). Η «Λαλίν» ποζάρει με τα βλέφαρα κλειστά σε στοά στη Βουδαπέστη. Η Τζίνα είναι «Καλεσμένη» σε ένα οίκημα της Βιέννης. Η Δανάη κοιτά τον «Αγγελιοφόρο» μέσα από το παράθυρο καθολικής εκκλησίας στη Σύρο. Η Τατιάνα αγναντεύει τον Μεσσηνιακό Κόλπο καθισμένη στον μόλο της Καλαμάτας, ενώ η «Ρεβέκκα» απλά στοχάζεται τον ερχομό του πρώτου της παιδιού στο Πάρκο της Ελευθερίας στην Αθήνα. Είναι μερικά μόνον από τα νέα φωτογραφικά πορτρέτα του Ιωνα. Ο διάλογος του υποκειμένου με το φόντο είναι παρών και εδώ όπως και στην προηγούμενη δουλειά του. Με τη διαφορά ότι τώρα επεκτείνεται και αποκτά μια νέα εσωτερική προοπτική.
Δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη του προσωπική έκθεση, ο καλλιτέχνης επιστρέφει με μια νέα συλλογή πορτρέτων υπό τον τίτλο «Work on Portraits ΙΙ». Δημιουργεί 30 νέα πορτρέτα κι επιλέγει 23 από αυτά για να τα παρουσιάσει στο κοινό. Η τεχνική και το ύφος, που τόσο έντονα χαρακτήριζαν την προηγούμενη δουλειά του, παραμένουν, χαρίζοντάς μας εικόνες με ασυνήθιστο εννοιολογικό ενδιαφέρον και με αισθητική που συνδυάζει στοιχεία από ποικίλα ζωγραφικά ρεύματα με εντονότερα, ίσως, αυτά της Αναγέννησης.

Για τη δημιουργία των νέων του πορτρέτων, ο Ιων χρησιμοποίησε μοντέλα διαφορετικών εθνικοτήτων κι όλων των ηλικιών, με μια ιδιαίτερη έμφαση στην παιδική ηλικία. Τα φόντα που φιλοξενούν τα μοντέλα προέρχονται από φωτογραφίες που έχει πάρει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή της συγγραφέως Ζυράννας Ζατέλη, από την οποία εμπνεύστηκε δύο πορτρέτα («Ζυράννα Ζατέλη» και «Η ενατένιση»). «Σκέφθηκα πως δεν θα ήταν κακή ιδέα να συμπεριλάβω και κάποια πορτρέτα από ευρύτερα γνωστές προσωπικότητες. Η κυρία Ζατέλη ήταν από αυτούς που ανταποκρίθηκαν άμεσα, με προθυμία και καλή καρδιά!», λέει ο Ιων και αναφέρει σχετικά με το έργο του: «Για να αντιληφθείτε καλύτερα αυτό που προσπάθησα να αποδώσω με τη νέα μου σειρά από πορτρέτα σκεφθείτε ένα άτομο που αποτελείται από τον πυρήνα και τα σωματίδια που περιστρέφονται γύρω του. Στη θέση των σωματιδίων τοποθετήστε έννοιες όπως η δυαδικότητα, η μοναξιά, ο συλλογισμός, η εγκαρτέρηση, ο θυμός. Στη θέση του πυρήνα τοποθετήστε τον άνθρωπο».
Παρ' όλο που τα φωτογραφικά του πορτρέτα βρίθουν ζωγραφικών επιρροών, οι σπουδές του Ιωνα δεν περιλαμβάνουν τη ζωγραφική. Γεννημένος στη Σπάρτη τη δεκαετία του 1970 έχει σπουδάσει ιατρική και ασπρόμαυρη φωτογραφία. Συνθέτει μουσική και μιλά διάφορες γλώσσες ανάμεσά τους και τη νοηματική!

* Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου (8 μ.μ.) και θα διαρκέσει ένα μήνα. Χώρος τέχνης «το άλεφ» (Ιθάκης 29 & Πατησίων, τηλ. 210-8829969).


ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2008

No comments: