Wednesday, September 17, 2008

ΚΟΥΝΤΕΛΚΑ: «Η έκθεση είναι η ματιά μου στη ζωή»

«Η έκθεση είναι η ματιά μου στη ζωή»

«Οταν αποφασίσω να κάνω κάτι το κάνω με τον καλύτερο τρόπο. Το σκεπτικό της έκθεσης είναι το σκεπτικό της ζωής μου, είναι ο τρόπος που βλέπω τις φωτογραφίες». Μ’ αυτά τα λόγια ο Josef Koudelka σύστησε την αναδρομική έκθεση που ανοίγει απόψε επίσημα στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Περισσότερες από 300 ασπρόμαυρες φωτογραφίες όλων των μεγεθών και των περιόδων δουλειάς του Τσέχου, που θεωρείται από τα κεφάλαια στη διεθνή φωτογραφία του 20ού και του 21ου αιώνα, φιλοξενούνται στην έκθεση που παρουσιάζεται σε δική του σύλληψη. Απαιτητικός και τελειομανής ο Josef Koudelka, κυριολεκτικά στρατοπέδευσε στο Μουσείο Μπενάκη για το στήσιμο της έκθεσης. Εκεί ξεδιπλώνεται σε άσπρο - μαύρο η κιβωτός μνήμης μέσα από εικόνες που ξεκινούν από τη δεκαετία του ’50 και φτάνουν μέχρι σήμερα. Κυριαρχούν της σειράς «Εισβολή» που τραβήχτηκαν στην Πράγα του ‘68.
«Εκείνη ήταν η ηρωική γενιά. Είκοσι χρόνια μετά έγινε μια ηθική σφαγή στην Τσεχία, γι’ αυτό δεν θέλουν να θυμούνται τα γεγονότα του ‘68. Οι νέοι σήμερα φυσικά δεν ενδιαφέρονται... γι’ αυτό βγάζω τα βιβλία», είπε αναφερόμενος σ’ εκείνη την εποχή αλλά και στο λεύκωμα «Η Εισβολή ‘68» που κυκλοφορεί από το Apeiron Photos και περιλαμβάνει νέες φωτογραφίες. «Αυτό που αποτυπώνω δεν είναι ο Ρώσος από τη μια πλευρά κι ο Τσέχος από την άλλη. Είναι ο σημαδεύων με το όπλο και ο άοπλος… Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δυνατός είναι ο δεύτερος, γιατί όλος ο λαός ήταν ενωμένος εναντίον των εισβολέων».
Εκτός από την έκθεση που ετοιμάζει στην Αμερική ασχολείται με τρία νέα project εκ των οποίων το ένα αφορά τη Μεσόγειο. Φωτογραφίζει σε διαφορετικές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Όλες οι φωτογραφίες είναι πανοραμικές, αφορούν ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους και αναζητά χορηγό για την ολοκλήρωση του project. Η έκθεση στο Μ. Μπενάκη στην Πειραιώς διαρκεί έως τις 23/11/08 και την επιμέλεια είχαν ο Γιάννης Δήμου και η Φανή Κωνσταντίνου.

ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 17/09/2008

No comments: