Sunday, September 21, 2008

Χειμωνιάτικες ιστορίες

Ο Γιόζεφ Κουντέλκα αφηγείται τη ζωή του στο Μπενάκη και το Athens Photo Festival παρουσιάζει 100 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 21/09/2008


Ρουμανία, 1968, από την ενότητα «Οι Τσιγγάνοι» του κορυφαίου Γιόζεφ Κουντέλκα


Η φωτογραφία θεωρείται η πιο δημοκρατική τέχνη καθώς ο καθένας που διαθέτει μία μηχανή και όρεξη να κοιτάξει μέσα από τον φακό είναι σε θέση να παγώσει πρόσωπα και πράγματα στον χρόνο. Τώρα μάλιστα που τα υπερσύγχρονα κινητά έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, η καταγραφή όλων όσοι μας περιβάλλουν είναι πιο εύκολη από ποτέ. Αυτή η δημοκρατική τέχνη λοιπόν μοιάζει να κερδίζει όλο και περισσότερο χώρο στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας μέσα από πληθώρα εκθέσεων, οι οποίες έχουν πλέον κατακτήσει τα μουσεία και άλλα ιδρύματα, αλλά και αλώσει τις αίθουσες των γκαλερί, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν αρκετά επιφυλακτικές. Πλούσιος λοιπόν ο φωτογραφικός χειμώνας, με την αναδρομική έκθεση του Γιόζεφ Κουντέλκα στο Μπενάκη να κλέβει - δικαιολογημένα - την παράσταση, αλλά και τον Μήνα Φωτογραφίας να επιστρέφει δριμύτερος.

  • Διά χειρός Κουντέλκα

«Αυτή η έκθεση είναι η ζωή μου. Είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπω τον κόσμο» λέει ο Γιόζεφ Κουντέλκα για τη μεγάλη και άκρως εντυπωσιακή αναδρομική που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς ως τις 23 Νοεμβρίου. Ο κορυφαίος τσέχος φωτογράφος του Magnum, που είχε την ατυχία να ζήσει από κοντά την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968 και την τύχη να τη φωτογραφίσει, πέρασε ατέλειωτες ώρες στον χώρο του ελληνικού μουσείου επαληθεύοντας τη φήμη τού τελειομανούς και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Χωρισμένη σε χορταστικές ενότητες, η έκθεση ακολουθεί με αφοσίωση τα πρώτα κλικ του καλλιτέχνη ως τα πιο πρόσφατα: «Το Ξεκίνημα», μια σπάνια σειρά από πρωτότυπα τυπώματα με τα οποία ο Κουντέλκα εγκαινίασε την καριέρα του. «Το Θέατρο», σημαντικός σταθμός στη δουλειά του αφού, όπως λέει ο ίδιος, «το θέατρο μου έδειξε πώς είναι η ζωή». «Η Εισβολή», με εικόνες από τη σοβιετική στρατιωτική επέμβαση και συγκλονιστικά πορτρέτα ανθρώπων που βίωσαν προσωπική και εθνική τραγωδία. «Το Χάος», ευρηματικές πανοραμικές λήψεις που ακονίζουν το βλέμμα. «Οι Εξορίες», με τον άνθρωπο να πλανάται «εγκαταλελειμμένος και άθεος», σαν ηθοποιός μόνος σε μια σκηνή. Και φυσικά «Οι Τσιγγάνοι», εικόνες εμβληματικές από τους καταυλισμούς των Ρομ στη Σλοβακία και στη Ρουμανία. Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το πρακτορείο Apeiron. Πειραιώς 138, τηλ. 210 3453.111.

  • Ειδικά αφιερώματα

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει από τις 26 Σεπτεμβρίου ως τις 19 Οκτωβρίου την έκθεση «Σπύρος Μελετζής. Η αντίσταση στα βουνά, 1942-1944». Εικόνες ιστορικής σημασίας που χαρτογραφούν κρίσιμα χρόνια της Ελλάδας, μέσα από τον φακό ενός από τους σημαντικότερους έλληνες φωτογράφους. Από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2009 το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει στο κτίριο της οδού Πειραιώς αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Χαρισιάδη, ο οποίος εκτός από το να καταγράφει την εκβιομηχάνιση της χώρας, την ανάπτυξη της ναυτιλίας και άλλα σημεία-σταθμούς, υπήρξε και φωτογράφος του Εθνικού Θεάτρου με υψηλή αισθητική. ΜΙΕΤ, τηλ. 210 3234.267.

  • Ο Μήνας της Φωτογραφίας


Φωτογραφία της βραβευμένης στα Sony Photograph Awards στις Κάννες, καθώς και με World Press Photo Award, Βανέσας Γουίνσιπ από τη σειρά «Sweet Nothings» που θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στο Cat & Marbles


Πιστός στο ραντεβού του o θεσμός, που έρχεται κάθε Σεπτέμβριο για να δηλώσει το δυναμικό «παρών» της τέχνης της απεικόνισης, Ο Μήνας Φωτογραφίας εξελίσσεται εφέτος και... ακούει πλέον στο όνομα Athens Photo Festival, πάντα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταύρου Μωρεσόπουλου. Θεματικός άξονας είναι η Μεσόγειος, σημεία στον χάρτη που βρίσκονται τόσο κοντά και ωστόσο τόσο μακριά μας. Μέσα από 55 εκθέσεις περίπου 100 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργείται το μωσαϊκό της Μεσογείου. Μεταξύ πολλών άλλων, θα φιλοξενηθούν δουλειές των Μισέλ Λορντ, Βανέσα Γουίνσιπ, Αντί Νες, Ντολόρες Μαρά, Νοέλ Γιαμπούρ, Μάικλ Ελευθεριάδη, Τζορτζ Γεωργίου, Ηλία Μπουργιώτη, Σάββα Λαζαρίδη, αλλά και του Τοντ Παπατζώρτζη, φωτογράφου και καθηγητή Φωτογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο οποίος θα παρουσιάσει δουλειά του στο Cats & Marbles (25/9) και θα δώσει διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο (30/9). Πληροφορίες στο τηλ. 210 9210.545.

  • Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το έργο «Αντικείμενα, φωτογραφίες εποχής, ανταποκρίσεις» σημαντικών ανταποκριτών του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939) όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Ερνεστ Χεμινγκγουέι, Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερί, Τζορτζ Οργουελ, Μάρθα Γκέρλχορν κ.ά. παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης στη Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 295.170.

No comments: