Thursday, September 4, 2008

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «ΜΕΣΩ» ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ



Εγκαινιάζεται σήμερα, στο Λευκό Πύργο, η νέα μόνιμη έκθεση για την ιστορία της Θεσσαλονίκης (από την ίδρυσή της), που οργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης.

Πρόθεση της έκθεσης δεν ήταν να «μουσειοποιήσει» την πόλη, αλλά να τη γνωρίσει το κοινό, ενώ από μουσειολογικής πλευράς επιχειρήθηκε η ανάδειξη του ίδιου του μνημείου που τη στεγάζει, χωρίς να το «ανταγωνίζεται». Γι' αυτό, ο Λευκός Πύργος δεν αντιμετωπίστηκε ως χώρος εφαρμογής σύγχρονων μουσειακών πρακτικών. Επομένως οι επισκέπτες της έκθεσης δε θα έχουν στη διάθεσή τους κλιματισμό, τουαλέτες, αναψυκτήριο και βεστιάριο. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανελκυστήρας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία θα περιοριστούν σε εικονική «επίσκεψη» της έκθεσης από το ισόγειο του κτιρίου. Ειδικές μελέτες για τις περιβαλλοντικές αντοχές στο εσωτερικό του κτιρίου δεν επιτρέπουν περισσότερους από 70 επισκέπτες, ταυτόχρονα, στην έκθεση.

Δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας να παρουσιαστούν 23 αιώνες ιστορίας σε ένα συνολικό χώρο 450 τ.μ., χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία με ψηφιακές εφαρμογές ήχου και εικόνας (βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα κλπ.), μέχρι και χρήση οθονών αφής. Η έκθεση θα «απλώνεται» σε πέντε ορόφους, με θεματικές ενότητες από την ίδρυση της πόλης μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Οι ενότητες θα εμπεριέχουν στοιχεία για την οικονομία, την πνευματική, πολιτιστική ζωή και τη διατροφή.

No comments: