Wednesday, September 3, 2008

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα σκηνοθετήσει τα εγκαίνια κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Δημητρης Ρηγοπουλος, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008

Τέσσερα χρόνια μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έχει την ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του με μία ακόμα σπουδαία στιγμή της Αθήνας και της Ελλάδας: τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Το υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης αποφάσισαν να αναθέσουν στον Ελληνα δημιουργό την καλλιτεχνική επιμέλεια της τελετής των εγκαινίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν κι άλλες υποψηφιότητες μέχρι την τελική ετυμηγορία, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια καθαρά πολιτική απόφαση, αποκαλυπτική των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου, παρουσία υψηλών προσκαλεσμένων απ’ όλο τον κόσμο, φέρουν αυτονόητο επικοινωνιακό βάρος, τη σημασία του οποίου φαίνεται να έχουμε αντιληφθεί.

Αγνωστη ημερομηνία

Κι ενώ, λοιπόν, βρίσκεται σε εξέλιξη νέος κύκλος προβών για τη «Μήδεια» που θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο στο «Παλλάς», ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επεξεργάζεται τους βασικούς άξονες της τελετής, χωρίς, όμως, να γνωρίζει ούτε ο ίδιος ούτε κι εμείς, φυσικά, την ακριβή ημερομηνία του επίσημου ανοίγματος του Νέου Μουσείου. Ο υπουργός Πολιτισμού είχε μιλήσει τον Μάιο για «εγκαίνια το φθινόπωρο» αλλά είναι κοινή πεποίθηση ότι ο υπουργικός στόχος απομακρύνεται. Λιγοστές πιθανότητες συγκεντρώνει γενικά το 2008, ενώ πολύ προσεκτική είναι η τοποθέτηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) στην επίσημη ιστοσελίδα για το Νέο Μουσείο και στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις»: «Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στα τέλη του 2008 ή στις αρχές του 2009». Τα ίδια τα λόγια του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του ΟΑΝΜΑ, δείχνουν… 2009. «Το άνοιγμα ενός νέου μουσείου είναι προϊόν ενός κεντρικού σχεδιασμού, δεν μπορείς να τα κάνεις αύριο. Απομένουν χίλιες τεχνικές και επιστημονικές λεπτομέρειες να διευθετηθούν. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και δεν είναι πάντα απλά θέματα. Διαθέτουμε μια περιορισμένη αγορά για πολύ εξειδικευμένα υλικά, ενώ δεν θα πρέπει να υποτιμάμε και τις διαδικαστικές και λειτουργικές δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας». Αυτήν την εποχή προετοιμάζεται η έκθεση, που σημαίνει ότι αποκιβωτίζονται εκθέματα και δοκιμάζονται οι θέσεις τους μέσα στο μουσείο. «Είναι μια πολύ δημιουργική περίοδος για μας, τα εκθέματα αλλάζουν διαρκώς θέσεις γιατί θέλουμε να τα δοκιμάσουμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, φυσικού ή τεχνητού, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος τόσο μεταξύ μας όσο και του καθένα με τον εαυτό του». Με λίγα λόγια: αρχές του 2009.

1 comment:

Antoine said...

Αχ! Χάρηκα πολύ με αυτό που διάβασα τώρα! Ώστε θα γίνει επίσιμη τελετή εγκαινίων! Έξοχα... Γνωρίζετε πως θα μπορέσουμε να παρευρεθούμε;

Σας παρακαλώ να με ενημερώνεται για ό,τι νεότερο μαθαίνετε περί του μελλοντικού γεγονότος και προσωπικά στο e-mail μου, αν είναι εύκολο. Θα ήθελα πολύ να βρίσκομαι εκεί εκείνη τη μεγάλη για τον ελληνικό πολιτισμό ημέρα!

Σας χαιρετώ!!!