Thursday, September 18, 2008

Αρχαιολόγοι εναντίον σ/ν για Μουσείο Ακρόπολης

Για ένα «θερμό» φθινόπωρο προετοιμάζονται οι αρχαιολόγοι με αφορμή το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Πολιτισμού στη Βουλή, με το οποίο καθίσταται το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ΝΠΔΔ και ανεξαρτητοποιείται από την Α' Εφορεία Αρχαιοτήτων και τα μνημεία του Ιερού Βράχου.

Οι αρχαιολόγοι δεν είναι διατεθειμένοι να το αφήσουν να περάσει. Επιπλέον, σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν την εμπλοκή του ΥΠΠΟ στα μεγάλα σκάνδαλα, αρχής γενομένης από τη Μονή Βατοπεδίου, αφού ο νόμος απαγορεύει τη μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟ όταν πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

Το σ/ν για το Μουσείο της Ακρόπολης δεν φαίνεται να έχει εμφανείς διαφορές από το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο κ. Λιάπης δεχόμενος έντονη κριτική, όχι τόσο γιατί προσφέρει αυτονομία και αυτοδιοίκηση σε ένα μουσείο κατά τα άλλα δημόσιου χαρακτήρα, αλλά γιατί κυρίως «είναι ξεκομμένο και χωρίς λειτουργική σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο του βράχου της Ακρόπολης», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Μαρία Δαμανάκη, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Πολιτισμού. Το θεωρεί επίσης «απολύτως υπουργοκεντρικό», «χωρίς ειδικές προδιαγραφές λειτουργίας και στελέχωσής του, χωρίς κανένα προσοντολόγιο ακόμη και για τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του», ενώ για τις πηγές χρηματοδότησης γίνονται «γενικόλογες αναφορές». Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει στη Βουλή τη δημιουργία ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας του ΥΠΠΟ που θα περιλαμβάνει το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Περίπου την ίδια άποψη έχει και ο ΣΥΝ. Υιοθετεί την πρόταση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων «για τη δημιουργία μιας ειδικής περιφερειακής υπηρεσίας που θα υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και θα έχει την αρμοδιότητα των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου και του νέου Μουσείου της Ακρόπολης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

No comments: