Thursday, October 2, 2008

Αγώνας υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς

Υπόθεση όλων των εργαζομένων πρέπει να γίνει η νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ στην πολιτιστική κληρονομιά, μέσω και του αντιδραστικού σ/ν για το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Αυτό ήταν το μήνυμα της επιτυχημένης, προχτεσινής 24ωρης απεργίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της συγκέντρωσης στη Βουλή, στην οποία παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου, της τροπολογίας που μεταφέρει κονδύλια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Ταμείο Διαχείρισης και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, της τροπολογίας για το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικού Εργου («που μεταφέρει την ευθύνη της προστασίας των μνημείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ιδιωτικού δικαίου φορέα»), το άμεσο κλείσιμο του ΟΠΕΠ ΑΕ και η μεταφορά των λειτουργιών και του προσωπικού του στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, η άμεση αύξηση του αρχαιολογικού επιδόματος, τα επιδόματα ευθύνης και η πληρωμή των οδοιπορικών, αποτελούν ζητήματα άμεσης πάλης κατά της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι οι «πραγματικοί στόχοι των εμπνευστών του νομοσχεδίου» για το Μουσείο Ακρόπολης φάνηκαν στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, «υποστήριξε ότι πρέπει τα Μουσεία "να γλιτώσουν από τους αρχαιολόγους" [sic!] και να διοικηθούν από μάνατζερ, που θα εξασφαλίσουν οικονομική ευελιξία και αυτοτέλεια». Καταγγέλλουν τα «επιχειρήματα» (λ.χ. του προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης), Δ. Παντερμαλή, περί «αναποτελεσματικότητας του δημοσίου», όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα δημόσια μουσεία «επιτελούν τεράστιο έργο με ελάχιστες πιστώσεις, χάρη στην αυτοθυσία των εργαζόμενων», ενώ οφείλονται 2 εκατ. ευρώ για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και 10 εκατ. ευρώ στις Υπηρεσίες για τις άμεσες ανάγκες. Κι όμως το ΥΠΠΟ διαθέτει 6 εκατ. ευρώ για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης! Επίσης, ενώ οι μισθοί των αρχαιολόγων «παραμένουν καθηλωμένοι χρόνια», το σ/ν προβλέπει «προκλητική αμοιβή 112.000 ευρώ ετησίως για τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης!».

Ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει νέα 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ τα μέλη του «δε θα πραγματοποιούν πλέον καμία εκτός έδρας μετακίνηση (για αυτοψίες, συνεδριάσεις συμβουλίων, λοιπές υπηρεσιακές ανάγκες), εφόσον δεν υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις». Αν ψηφιστεί το ν/σ, ο ΣΕΑ θα προσφύγει στο ΣτΕ. Καταγγέλλει τέλος την αυταρχικότητα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, που επιχείρησε να ποινικοποιήσει την απεργία προσφεύγοντας στο δικαστήριο. Τελικά, η απεργία κρίθηκε «παράνομη», αλλά όχι και «καταχρηστική». [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008]


No comments: