Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης για να γίνει επισκέψιμος ο υπέροχος αυτός χώρος. Η μελέτη ενοποιεί τους τρεις ανασκαφικούς τομείς του χώρου (Ορθή Πέτρα, Πυργί, Κατσίβελος) με πυκνό δίκτυο μονοπατιών, ηλεκτροδότηση, πυροπροστασία, αποστραγγιστικά έργα, εποπτικό υλικό, πεζογέφυρες, ξύλινα σκίαστρα και πάγκους. Θα κατασκευαστεί κτίριο αρχαιολογικών αποθηκών και εργαστηρίων συντήρησης 900 τ.μ., αρμονικό αρχιτεκτονικά με το χώρο και το τοπίο. Φυσικά, προβλέπονται αναστηλώσεις και στερεώσεις στη νεκρόπολη, στο χώρο της ελληνιστικής - ρωμαϊκής πόλης, στα τείχη κ.ά.
Η μελέτη, που υπέβαλε ο ανασκαφέας του Τομέα ΙΙΙ της Ελεύθερνας, Ν. Σταμπολίδης (καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης), αποτελεί ουσιαστικά «οδοιπορικό» του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το προαναφερόμενο κτίριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό, παρότι δε θα είναι «μουσείο».
Ο επισκέπτης περιδιαβαίνει εύκολα την αρχαία πόλη και τα νεκροταφεία, βλέποντας ταυτόχρονα τα ευρήματα
Αν επισκεφθείτε το Ρέθυμνο και θέλετε να πάτε στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, κανείς δεν θα σας αποτρέψει. Δυσκολίες, πάντως, θα αντιμετωπίσετε. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχεδίασε ένα οδοιπορικό που θα μεταμορφώσει τον χώρο. Στην ουσία θα βοηθήσει τον επισκέπτη να κατανοήσει περισσότερα ενοποιώντας τις τρεις ανασκαφές (Ορθή Πέτρα - Πυργί - Κατσίβελος) που διενεργούνται στην περιοχή. Η αρχαία πόλη και τα νεκροταφεία της, που καταλαμβάνει περίπου τρία χιλιόμετρα και απλώνεται πάνω σε δύο λόφους στους οποίους ρέουν χείμαρροι, απαιτεί ώρα να την περπατήσεις. Τώρα αρκούν δεκαπέντε λεπτά για τον βιαστικό επισκέπτη. Οι κατάλληλες υποδομές: δίκτυο μονοπατιών, διαδρομών, καθιστικών για ολιγόλεπτες στάσεις, πινακίδων πληροφόρησης και ξυλόσκαλες, διευκολύνουν το οδοιπορικό στα κατάλοιπα και ευρήματα από την ύστερη εποχή του Χαλκού, αλλά και τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, παλιοχριστιανικά και πρωτοβυζαντινά χρόνια
- Δίκτυο μνημείων
Στόχος είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση του κοινού, λέει στην «Κ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ανασκαφέας του τομέα ΙΙΙ στην αρχαία Ελεύθερνα, Νίκος Σταμπολίδης, ώστε να δει ο επισκέπτης τη νεκρόπολη, την ακρόπολη και την πόλη. Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης εγκρίθηκε προχθές το βράδυ από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κι αν όλα πάνε καλά το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουμε έναν έτοιμο καλοοργανωμένο χώρο. Αρκεί να μην τσιγκουνευτεί το ΥΠΠΟ. Ενα αρχαιολογικό πάρκο που θα προσφέρει αργό φυσιολατρικό περίπατο στο κοινό μέσα σ’ ένα δίκτυο μνημείων και ένα μελετημένο περιβάλλον.
No comments:
Post a Comment