Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κέντρα που προωθούν την τέχνη της φωτογραφίας κατακτά σιγά σιγά το Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Με προίκα μια μόνιμη συλλογή 2.000 έργων 200 δημιουργών και πέντε αρχείων με 100.000 φωτογραφίες, απλώνει σταδιακά τις δράσεις του εντός και εκτός συνόρων. Φυτώριο για την εξαγωγή της ελληνικής φωτογραφίας αποτέλεσε η PhotoBiennale 2008 - η προέκταση της Φωτογραφικής Συγκυρίας που έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του μοναδικού κρατικού Φωτογραφικού Μουσείου της χώρας.
Ο απολογισμός του διευρυμένου θεσμού αφήνει ψήγματα αισιοδοξίας για τις επόμενες διοργανώσεις 2010 με θέμα το δεύτερο μέρος της τριλογίας αφιερωμένη στον Τόπο και το 2012 αντίστοιχα στον Λόγο. Η πρώτη PhotoBiennale με 45+1 εκθέσεις συνυφασμένες με την έννοια του χρόνου, αύξησε κατακόρυφα όχι μόνο επισκέπτες, καλλιτέχνες και δράσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού (Σόφια, Μόναχο, Κιέβο). Συνολικά 74.919 επισκέπτες (44.219 στη Θεσσαλονίκη, 18.200 σε άλλες πόλεις και 12.000 στο εξωτερικό) προσείλκυσαν οι εκθέσεις έναντι 38.482 επισκεπτών της 19ης περυσινής διοργάνωσης. «Δοκιμάσαμε ένα πολυσυλλεκτικό μοντέλο με πολλούς επιμελητές και παράλληλες δράσεις σε ποικίλους χώρους. Κάναμε λάθη ως προς τη διαχείριση του χρόνου, αλλα αυτό οφείλεται στην οικονομική αβεβαιότητα που δεν δίνει περιθώρια ευελιξίας για έγκαιρο προγραμματισμό, παρά την τελική οικονομική στήριξη από το ΥΠΠΟ», ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Βαγγέλης Ιωακειμίδης κάνοντας απολογισμό, αλλά και αυτοκριτική. Το σχέδιο της τριετίας προχωράει με την ίδια οικονομική αβεβαιότητα, αλλά με σταθερό στόχο την προώθηση της ελληνικής φωτογραφίας και την ένταξη του Μ.Φ. στο δίκτυο των μεγαλύτερων φεστιβάλ. Η ίδια φιλοσοφία διέπει και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριμήνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε χθες και όπως φαίνεται ξεκινάει με τις καλύτερες προυποθέσεις.
Το Theatre de la Photographie et de l’Image στη Νίκαια ανέθεσε στο ΜΦΘ να διοργανώσει ως συμπαραγωγός μια έκθεση για τη σημερινή ελληνική φωτογραφική σκηνή που θα παρουσιαστεί απο 19 Σεπτεμβρίου ώς 9 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η έκθεση «10 όψεις της ελληνικής φωτογραφίας-Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας» με 100 έργα δέκα νέων φωτογράφων αποτελεί μια αφήγηση της πρόσφατης ελληνικής δημιουργίας από το 1995 μέχρι σήμερα. Το ΜΦΘ συμμετέχει ταυτόχρονα στον Μήνα Φωτογραφίας στο Παρίσι (Νοέμβριο) με τα «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα και «Τα ρωμαίικα σχολεία της Πόλης» του Πάρι Πετρίδη (Musée du Montparnasse). Μια από τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του τριμήνου είναι η έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Joel Mayerowitz- πρωτοπόρου του έγχρωμου φιλμ- που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα (ΜΦΘ-Νοέμβριο) έργα του με τίτλο «Πέρα απο το συνηθισμένο.1970-1980».Την έξοδο της ελληνικής φωτογραφίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και εκτός Θεσσαλονίκης έχουν στόχο και οι εκθέσεις «Ημερολόγιο 1998-2002» του Στράτου Καλαφάτη στη Βηρυτό, η παραγωγή «Fred Boissonnas. Οδοιπορικό στον Αθω 1928-1930» στην Τεργέστη, κ.ά
No comments:
Post a Comment