Wednesday, September 24, 2008

«Μέκκα» της αγοράς Τέχνης η Μόσχα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η... επέλαση των Ρώσων στην αγορά τέχνης είναι γεγονός, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες δημοπρασίες των μεγάλων οίκων. Αυτό όμως έρχεται να επιβεβαιώσει και με τα λεγόμενά του μία εκ των διευθυντών των γκαλερί που ανήκουν στον Λάρι Γκαγκόσιαν.

Οπως σχολίασε η Βικτόρια Γκέλφαντ, διευθύντρια της γκαλερί Γκαγκόσιαν στο Λονδίνο, οι αγοραστές από τη Ρωσία και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αποτελούν το 50% της πελατείας τους. Στις 17 Σεπτεμβρίου ο Γκαγκόσιαν εγκαινίασε έκθεση 70 έργων στη Μόσχα, στον χώρο όπου στεγαζόταν πρώην σοκολατοβιομηχανία. Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ο αριθμός των ρώσων δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε το 2008 σε 110 από 36 που ήταν το 2004. Η νέα αυτή τάξη φαίνεται πως ανυπομονεί να ξοδέψει μερικά από τα χρήματά της σε είδη πολυτελείας και στην τέχνη φυσικά. «Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των έργων αφορά τη μεταπολεμική και τη σύγχρονη τέχνη.Αυτοί οι αγοραστές διαθέτουν κατοικίες σε όλο τον κόσμο και ζουν σε αεροπλάνα καθώς οι επιχειρήσεις τους είναι σε όλα τα μέρη του κόσμου» σχολιάζει η κυρία Γκέλφαλντ, η οποία είναι και επικεφαλής των πωλήσεων στη Ρωσία. Δεν διστάζει μάλιστα να δηλώσει ότι πρόκειται για μια «επαναστατική εποχή όσον αφορά την αγορά έργων τέχνης».
Η έκθεση της γκαλερί Γκαγκόσιαν στη Ρωσία έχει τίτλο «Για αυτό που είσαι, αυτό θα λάβεις» και θα διαρκέσει ως τις 25 Οκτωβρίου. Παρουσιάζει 70 έργα, μεταξύ άλλων των Τζιακομέτι, Ρούσκα, Ντε Κούνινγκ, Κουνς, Καπούρ, Σέρα, Τουόμπλι και Πικάσο, 50 από τα οποία πωλούνται. Τις πρώτες ημέρες οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν ότι πουλήθηκαν «περί τα 13 έργα», αξίας από 16.970 ευρώ ως 1,36 εκατ. ευρώ. Τα εγκαίνια μάλιστα έγιναν στις 17 Σεπτεμβρίου, την επομένη των εγκαινίων της γκαλερί που άνοιξε στη ρωσική πρωτεύουσα η Ντάσα Ζούκοβα, σύντροφος του πολυεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς.
[ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008]

No comments: