Thursday, October 23, 2008

Νοέμβριος ο φωτογραφικός

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Το ρεκόρ των εκδηλώσεων που έχει συμπεριλάβει ποτέ στο πρόγραμμά του σπάει το Φεστιβάλ Φωτογραφίας μπαίνοντας στον κεντρικό μήνα του - έχει ήδη ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ εκδηλώσεων και εκθέσεων του 1987 σπάει με την έναρξη 34 ακόμα εκθέσεων (από τις 54 συνολικά) με τη συμμετοχή 215 καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Ο Adi Nes από το Ισραήλ απεικονίζει με τον φακό του σύγχρονες «Ιστορίες από τη Βίβλο»
Οπως μας εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Σταύρος Μωρεσόπουλος, η Μεσόγειος ως κεντρικό θέμα του Athens Photo Festival προέκυψε φυσικά. Θέλοντας να παρουσιάσουν τη φωτογραφία χωρών που δεν έχουν προβληθεί ιδιαίτερα και ψάχνοντας αυτό που τις συνδέει, κατέληξαν στη Μεσόγειο. «Κοιτάξαμε λίγο πάνω από τα βόρεια σύνορά μας και στην άλλη πλευρά της θάλασσας», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πώς κατέληξαν στο υδάτινο σταυροδρόμι πολιτισμών, όπου γεννήθηκαν τα σύγχρονα πολιτεύματα, οι περισσότερες μονοθεϊστικές θρησκείες, αλλά και οι σύγχρονες αντιλήψεις περί μορφής και λόγου, ειδικά στην τέχνη.

Ετσι, μετά από έρευνα και επαφές, αυτό το φεστιβάλ -φυσική συνέχεια του εικοσαετούς Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα- γεμίζει κυριολεκτικά φωτογραφίες την πόλη, με εκθέσεις εκτός από γκαλερί και σε επιλεγμένα μπαρ-καφέ της πόλης, αλλά και τοποθετώντας φωτογραφίες σε βιτρίνες γνωστών καταστημάτων. Φέρνει το φωτογραφικό μέσο σε άμεση επαφή με το ευρύτερο κοινό.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του φωτογραφικού Νοεμβρίου ξεχωρίζουν:

* Το Διεθνές Colloquium για τη Μεσογειακή Φωτογραφία (Σάββατο 22/11, στο Γαλλικό Ινστιτούτο), στο οποίο προσωπικότητες του χώρου θα διερευνήσουν το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ.

Ο Γιώργος Κατσαρέλος παγώνει τις εικόνες των παιδιών που έζησαν «Ωριμάζοντας Νωρίς»
* Το Photo Folio Review (Παρασκευή 21/11, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς). Διευθυντές θεσμών, εκδότες φωτογραφικών περιοδικών, επιμελητές, φωτογράφοι και θεωρητικοί της τέχνης με μακρά εμπειρία στον χώρο της φωτογραφίας και του πολιτισμού γενικότερα βλέπουν τις εργασίες φωτογράφων, συζητούν και ασκούν κριτική στο έργο τους, επιλέγοντας μάλιστα την καλύτερη συμμετοχή που θα βραβευτεί με έναν εκτυπωτή Epson.

* Οι διαθεματικές προβολές φωτογραφιών σε ψηφιακές οθόνες μέσα στο Λουτρό των Αέρηδων (12 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου) με εικόνες από τη σύγχρονη φωτογραφική σκηνή της Μεσογείου.

* Εκπαιδευτικά εργαστήρια φωτογραφίας για παιδιά (29-30 Νοεμβρίου) με ειδικούς «εμψυχωτές» που θα τα βοηθήσουν να έχουν μια βιωματική προσέγγιση και να πειραματιστούν με σύγχρονα ψηφιακά μέσα από προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους έκφρασης. Το υλικό που θα προκύψει θα αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οδηγού για τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό.

Ο Ηλίας Μπουργιώτης συγκέντρωσε εικόνες από τον «Ευρωπαϊκό Νότο»
* Ο διαγωνισμός φωτογραφίας «Ματιές στην Πόλη» (υποβολή συμμετοχών από 1η Νοεμβρίου) με θέμα την προσωπική ματιά στην πόλη. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν στη Fnac στο Μαρούσι και θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Sony.

* Ο Φωτογραφικός Μαραθώνιος «Athens Photo Inspiration by Nestea» (Κυριακή 2 Νοεμβρίου, 11.30 π.μ., έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων). Οι συμμετέχοντες θα λάβουν τα θέματα που πρέπει να κυνηγήσουν φωτογραφικά, μόνοι ή σε ομάδες. Από αυτά θα προκύψει το υλικό έκθεσης.

* Η Ημερίδα για τη Δημιουργική Φωτογραφία στην Αρχαιολογία (Κυριακή 30 Νοεμβρίου, 11.30 π.μ., Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς).

* Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του Athens Photo Festival: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Τσάμη Καρατάσου 15, 210 9210545, www.hcp.gr, www.photofestival.gr *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008

No comments: