«Ως Ελληνας... διακατέχομαι από ιδιαίτερη αίσθηση υπερηφάνειας για τη δημιουργικότητα των προγόνων μας -μία αίσθηση υπερηφάνειας η οποία μετουσιώνεται σε μια εκ βαθέων υποχρέωση να καταβάλουμε εργώδεις προσπάθειες αφενός για να καταστήσουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά προσιτή στον οποιονδήποτε επιθυμεί να τη μελετήσει, αφετέρου για να επαναφέρουμε εκ νέου τις βαθύτερες αξίες της στο προσκήνιο της σύγχρονης προβληματικής». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής χαιρέτισε τα εγκαίνια της έκθεσης «Βυζάντιο 330-1453», που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου (διαρκεί έως τις 22 Μαρτίου 2009).
Περισσότερα από 300 εκθέματα προερχόμένα από μουσεία της Ελλάδας, εκκλησιαστικές συλλογές, όπως από το σκευοφυλάκιο του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, καθώς και σπάνια καλλιτεχνήματα από συλλογές της υπόλοιπης Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Αιγύπτου, κάποια από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ξανά στο κοινό, περιλαμβάνει η έκθεση.
«Η έκθεση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών δίνει μία εξαιρετική εικόνα του Βυζαντινού πολιτισμού με σπάνια εκθέματα τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο. Είναι μία πραγματικά μοναδική έκθεση.
Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό δείγμα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βρετανίας στον τομέα του πολιτισμού. Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να δούμε αντίστοιχες εκθέσεις και ανταλλαγές μεταξύ μουσείων και με αρχαιότητες της Κλασικής Ελλάδας», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.
Η έκθεση «Βυζάντιο: 330-1453» είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις εκθέσεων, όπου παρουσιάζεται η καλλιτεχνική δημιουργία της ιστορικής περιόδου από την ίδρυση της Κωνσταντινουπόλεως από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. έως την άλωσή της από τα οθωμανικά στρατεύματα το 1453.
Επιπλέον αποτελεί την πρώτη έκθεση αυτού του βεληνεκούς που διοργανώνεται στη βρετανική πρωτεύουσα τα τελευταία πενήντα χρόνια για την καλλιτεχνική δημιουργία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. [ΕΘΝΟΣ, 23/10/2008]
No comments:
Post a Comment