Tuesday, October 14, 2008

Εφυγε ο φωτογράφος που λάτρευε την ...τζαζ και τους μουσικούς της

Ηλιας Μαγκλινης, Η Καθημερινή, Tρίτη, 14 Oκτωβρίου 2008

Ηταν ένας φωτογράφος που αγαπούσαν και οι πιστοί της τζαζ. Η αλήθεια είναι ότι τον αγαπούσαν και οι ίδιοι οι μουσικοί της τζαζ, καθώς τους είχε απαθανατίσει σε μοναδικές στιγμές οίστρου. Ο λόγος για τον Αμερικανό φωτογράφο Ουίλιαμ Κλάξτον (William Claxton), ο οποίος πέθανε πριν από τρεις ημέρες, στις 11 Οκτωβρίου, στο Λος Αντζελες, από ανακοπή, μία ημέρα προτού γιορτάσει τα 81α του γενέθλια. Γέννημα θρέμμα Καλιφορνέζος (γεννήθηκε στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια το 1927), ο Κλάξτον έγραψε τη δική του ιστορία φωτογραφίζοντας προσωπικότητες της Αμερικής που τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ήταν θρύλοι, από τον Φρανκ Σινάτρα έως τον Στιβ Μακουίν και τον Μπομπ Ντίλαν.

Οντας φοιτητής στο UCLA, το 1952, ο Κλάξτον άρχισε να φωτογραφίζει έναν όχι και τόσο γνωστό (ακόμα) λευκό τρομπετίστα ονόματι Τσετ Μπέικερ. Ηταν μια σειρά από φωτογραφίες που χαρακτήριζε μια ποίηση σε άσπρο και μαύρο. Ηταν επίσης μια δουλειά που ανέδειξε τον Κλάξτον ως φωτογράφο, ο οποίος ξεκίνησε τη λαμπρή του καριέρα συνεργαζόμενος με μεγάλα περιοδικά όπως το Life, το Paris Match, το Vogue κ.ά. Κλασική έχει μείνει η φωτογραφία της Μάρλεν Ντίτριχ, στο καμαρίνι της το 1955, με τον ίδιο τον Κλάξτον να διακρίνεται στον καθρέφτη της, όπως επίσης του Στιβ Μακουίν να οδηγεί την Τζάγκουαρ στο Μαλχόλαντ Ντράιβ του Λος Αντζελες.

Ο Κλάξτον, γνωστός και στον κόσμο της δισκογραφίας στην Αμερική, ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές της Recording Academy, η οποία δίνει και τα βραβεία Γκράμμυ. Κατά τη δεκαετία του ’60, ο Κλάξτον συνεργάστηκε με τη γυναίκα του, το μοντέλο Πέγκι Μόφιτ, και μαζί πραγματοποίησαν μια σειρά πρωτοποριακών φωτογραφήσεων στον χώρο της μόδας, πάνω σε εξίσου επαναστατικά σχέδια του Ρούντι Γκέρνραϊχ. Την ίδια εποχή, ο Κλάξτον σκηνοθέτησε το φιλμ «Basic Black», για πολλούς το πρώτο «βίντεο κλιπ μόδας», που σήμερα ανήκει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ).

Οι φωτογραφίες των Jazzmen που τράβηξε ο Κλάξτον είναι συγκεντρωμένες στον γνωστό τόμο Jazz Life, που έχει εκδώσει η Taschen (μάλιστα, ο εκδότης του, ο Benedikt Taschen, έκανε μια συγκινητική δήλωση με αφορμή τον θάνατο του Κλάξτον, τιμώντας τον όχι μόνον ως φωτογράφο αλλά και ως καλό φίλο). Το 2003 ο Κλάξτον τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο Lucie στο International Photography Awards. Ο Κλάξτον αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Πέγκι και τον γιο του Κρις, ο οποίος γεννήθηκε το 1973.

No comments: