Wednesday, October 22, 2008

Μεγάλη έκθεση βυζαντινής τέχνης στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου

Θησαυροί του Βυζαντίου, που μετά τις λεηλασίες αιώνων βρίσκονται σκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο, παρουσιάζονται από το Σάββατο στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου σε μια έκθεση αφιερωμένη στο μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης.

«Ένα ταξίδι στο χρόνο», στα χίλια χρόνια της ιστορίας του Βυζαντίου, «της πρώτης χριστιανικής αυτοκρατορίας», τόνισε ο Ρόμπιν Κόρμακ, ένας από τους εφόρους στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο «Βυζάντιο 330-1453» που θα διαρκέσει ως τις 22 Μαρτίου.

«Ένα ταξίδι μοναδικό, αφού πολλά από τα 340 αντικείμενα, που προέρχονται από 85 συλλογές, δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο κοινό», επισήμανε ο ίδιος.

Το μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης δέχτηκε για πρώτη φορά να δανείσει ένα ασημένιο δισκοπότηρο από την Αντιόχεια, το οποίο όταν βρέθηκε το 1911 θεωρήθηκε ως το Άγιο Δισκοπότηρο.

«Η έκθεση αυτή ήταν από τις πλέον δύσκολες που έχουμε οργανώσει. Η πρόκληση ήταν τεράστια, αλλά το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό», πρόσθεσε ένας από τους εφόρους, ο Αντριαν Λοκ.

«Θέλουμε το κοινό να δει με μια καινούργια ματιά το Βυζάντιο. Η λογοτεχνία μιλάει για παρακμή, πτώση και στερεότυπες εικόνες. Ελπίζουμε οι επισκέπτες να καταλάβουν πως δεν υπήρξε ούτε παρακμή, αλλά ούτε και πτώση», διευκρίνισε ο Κόρμακ, ο οποίος αποκάλυψε πως ήταν όνειρό του να συγκεντρώσει όλα αυτά τα αντικείμενα που είχαν χαθεί και σκορπιστεί στον κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των περιπλανήσεων ορισμένων εκθεμάτων είναι ένα μωσαϊκό του Χριστού το οποίο αφού βρέθηκε στην Αγία Αικατερίνη του Σινά κατέληξε σε εκκλησία της Ρώμης από τα χέρια ιταλού σταυροφόρου. «Είναι από τα πολυτιμότερα κειμήλια της καθολικής εκκλησίας», υπογράμμισε ο Κόρμακ.

Εικόνες, νωπογραφίες, μωσαϊκά, μικρογλυπτική σε ελεφαντόδοντο και σμάλτο, χειρόγραφα, ενδύματα, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής ανοίγουν ένα διαφορετικό παράθυρο σε μια αυτοκρατορία που γέννησε την χριστιανική τέχνη, επισημαίνουν οι οργανωτές.

Μία από τις αίθουσες είναι αφιερωμένη στις εικόνες από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 2002.

Δύο σπάνιες εικόνες από μοναστήρι στο Κίεβο περιλαμβάνονται στα εκθέματα--η μια δείχνει τον Χριστό στην «επίσημη αναπαράστασή» του με μακριά μαλλιά και γενειάδα--καθώς και αντικείμενα από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, όπως το δισκοπότηρο των Πατριαρχών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: