Sunday, October 12, 2008

Το μέλλον της φωτογραφίας

Η τεχνολογία δίνει νέα πνοή στην τέχνη της απεικόνισης. Με έναν καταιγισμό καινοτομιών αλλάζει άρδην ο τρόπος λήψης, επεξεργασίας και απόλαυσης της φωτογραφίας - και μαζί η καταγραφή της ζωντανής μας μνήμης


Μια κύρια διαφορά μας από τα ζώα είναι οι αναμνήσεις. Η μνήμη μας δεν είναι περιορισμένη στη γειτονιά τού «σήμερα», αλλά επεκτείνεται στο μακρότερο παρελθόν μας και ταξιδεύει προοπτικά στο μέλλον μας - ως φαντασία. Ολα αυτά θα είχαν μείνει προφορικές διηγήσεις αν δεν είχαμε βρει τρόπους καταγραφής τους, όπως τη γραφή και την εικόνα. Ιδιαίτερα η εικόνα και οι σύγχρονες εκδοχές της, η φωτογραφία και το βίντεο, είναι που ζωντανεύουν τη μνήμη με τη μεγαλύτερη αμεσότητα. Και αυτό ακόμη το ρήμα της αθανασίας, το «απαθανατίστηκε», οφείλει σε αυτές τον εκδημοκρατισμό του, εφόσον ελλείψει τους θα θυμόμασταν μόνο τους πρωταγωνιστές των επών..

Αλλά ποια είναι η θέση της φωτογραφίας στην ψηφιακή εποχή που ζούμε; Θα μείνει η ίδια απεικόνιση δύο διαστάσεων που γνωρίζουμε - καταχωρισμένη, έστω, σε ψηφιακές μνήμες και DVD - ή θα γνωρίσει και νέες μορφές; Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σε εκθέσεις και τεχνολογικά συνέδρια μιλούν για το δεύτερο. Μιλούν για μια εποχή όπου θα απεικονίζουμε τον κόσμο γύρω μας πολύ πιο εκφραστικά, κοιτώντας τον ακόμη και με τα μάτια... της μύγας!


Το ΒΗΜΑ, 12/10/2008 * σελ. 6-9

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ

No comments: