Thursday, October 16, 2008

Κραχ και στην αγορά τέχνης

Η Frieze, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση σύγχρονης τέχνης του Λονδίνου, ξεκινά σήμερα (έως Κυριακή) στο Regent's Park και όλοι έχουν στρέψει τα μάτια πάνω της. Οχι μόνον επειδή η φουάρ των 150 γκαλερί έχει τεράστιο εικαστικό ενδιαφέρον, αλλά επειδή η συγκεκριμένη, 6η διοργάνωση, θ' αποτελέσει το καθοριστικό crash test.

Η τέχνη, και για να ακριβολογούμε το εμπόριό της, επηρεάστηκε άμεσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του τελευταίου μήνα. Την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ οι Σόθμπις είδαν τα καλύτερα κομμάτια της σύγχρονης κινεζικής τέχνης να μένουν απούλητα. Οι αγοραστές προτίμησαν τα φθηνά, με αποτέλεσμα ένα 20% της πραμάτειας να μείνει στο ράφι. Και ήταν και ευχαριστημένοι. Γιατί την πρώτη μέρα του Asia sale τα πράγματα ήταν ακόμη πιο απογοητευτικά. Σχεδόν τα μισά, το 40% των έργων, δεν άλλαξαν χέρια.

Αμέσως άναψε το κόκκινο φωτάκι. Οταν κορυφαία ονόματα της σύγχρονης κινεζικής τέχνης (όπως οι Zhang Xiaogang, Zeng Fanzhi) δεν δημοπρατούνται, ποιος θα αγοράσει νεότερους και αδοκίμαστους καλλιτέχνες στη Frieze;

Κι εδώ το κράτος κλήθηκε πάλι να συνδράμει. Το Ελβετικό Ταμείο για τις Τέχνες, με έδρα το Λονδίνο, καλύπτει τα έξοδα 8 ελβετικών γκαλερί για να μπορέσουν να πάνε στη Ζοο Art Fair, παράλληλο πρόγραμμα της Frieze.

Η Ρέιτσελ Λέχμαν, γνωστή έμπορος τέχνης της Νέας Υόρκης, θα βρίσκεται σήμερα στο Λονδίνο. Σε αντίθεση με άλλους συμπατριώτες της. Πέρυσι τα έργα της είδε να τα αγοράζουν νέοι πελάτες. Φέτος ζήτησε από τους καλλιτέχνες της, μεταξύ των οποίων και η Ασλεϊ Μπίκερτον, να φτιάξουν μεγάλης κλίμακας έργα στοχεύοντας στα μουσεία ή στα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα που θα θελήσουν να ξοδέψουν στο περίπτερό της την τελευταία δόση του ετήσιου καταπιστεύματός τους. Κάνει και ευκολίες πληρωμής. «Οι γνωστοί πελάτες μπορούν να δώσουν μπροστά μόνο το 20%...».

Αύριο οι Σόθμπις δημοπρατούν 10 έργα του Αντι Γουόρχολ, το Σάββατο ο οίκος Philips de Pury πουλάει ένα τεράστιο γλυπτό του Τακάσι Μουρακάμι και την Κυριακή οι Κρίστις, Φράνσις Μπέικον.

«Ισως τελικά καταλήξουμε στις παμπ να συζητάμε για τον Ντισάν»... λέει χαρακτηριστικά η Σοράγια Ροντρίγκεζ, διευθύντρια της Ζοο Art Fair. Σαν να λέει: «αφού δεν πουλάμε, δεν πάμε για ψάρεμα...». Μπορεί να είναι για καλό...

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2008

No comments: