Wednesday, October 8, 2008

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, επί της αρχής, από την κυβερνητική πλειοψηφία το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, με το οποίο αντιδρούν οι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ.

Καταψηφίζοντας το σ/ν ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κ. Καζάκος, σημείωσε ότι αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια να τεθεί ο πολιτισμός στη διάθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και κατήγγειλε ότι με αυτό, ταυτόχρονα, επιχειρείται η αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αναφερόμενος στο νέο Μουσείο Ακρόπολης τόνισε ότι αυτό «είναι ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, ο ναός της Νίκης, το θέατρο του Διονύσου, ο Αρειος Πάγος, η Πνύκα και όλος ο περιβάλλων χώρος» και αναρωτήθηκε: «Πώς μπορεί το Μουσείο, που θα περιέχει τα κινητά μέρη όλου του αρχαιολογικού χώρου, να μην είναι στην ευθύνη της Εφορείας Ακροπόλεως και να γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, για το οποίο όλες τις αρμοδιότητες θα τις έχει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού», ο οποίος, σύμφωνα με το σ/ν, θα διορίζει τα συμβούλια, τους προέδρους, τους διευθυντές και το προσωπικό. Προσωπικό, για το οποίο ουδείς γνωρίζει «με ποιες σχέσεις εργασίας θα προσλαμβάνεται, ή αν θα είναι ωρομίσθιο ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Με παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Καφαντάρη κατήγγειλε πως το ΥΠΠΟ προσέφυγε στα δικαστήρια για να κηρυχτεί παράνομη η απεργία των αρχαιολόγων κατά του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας: «Ποιοι παρανομούν; Οι αρχαιολόγοι που στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται "φύλακες" της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; Που ακόμα και απλήρωτοι παλεύουν για την προστασία του πολιτισμού μας;». Η βουλευτής επισήμανε επίσης ότι ενώ στον πολιτισμό δίνεται μόλις το 0,56% του προϋπολογισμού, οι εργαζόμενοι είναι όμηροι, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με απλήρωτα 2 εκατ. ευρώ για εκτός έδρας εργασία τους, το ΥΠΠΟ σπαταλά 6 εκατ. ευρώ για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου.

Κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, ισχυρίστηκε ότι για την κατάρτισή του προηγήθηκε «δημόσια διαβούλευση χωρίς προηγούμενο» (!!!) και ότι χρειαζόταν ένα μουσείο «με σύγχρονο τρόπο διοίκησης και απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία». Είπε ότι νέο Μουσείο «με 9μελές ΔΣ, θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Θα διαχειρίζεται τις χορηγίες, θα λειτουργεί με ευέλικτο ωράριο. Θα έχει μόνο τη διαχείριση και όχι την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων και θα συνδέεται με το χώρο της Ακρόπολης».

Ο υπουργός ενώ υποκριτικά επαίνεσε το έργο των αρχαιολόγων, τους καταλόγισε συντεχνιακές αντιλήψεις. Σχετικά με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ισχυρίστηκε ότι «γίνεται πιο αποτελεσματικό και διευρύνεται ο κατάλογος των φορέων που δικαιούνται ενίσχυση από αυτό».

  • Μαζικά συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι στη χτεσινή, 24ωρη απεργία κατά του νομοσχεδίου για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, δίνοντας έτσι απάντηση και στη νέα απόπειρα της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, η πολιτεία διώκει όλους τους αρχαιολόγους διά του συλλογικού τους οργάνου, γιατί τολμούν να διαφωνούν με μια ωμή φαλκίδευση του πλαισίου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που επιχειρείται με το περιώνυμο Ν/Σ για την Ακρόπολη και το ΤΑΠΑ», σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Καταγγέλλει «το κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και την απαξιωτική στάση της απέναντι στο ΔΣ του Συλλόγου, με το οποίο απέφυγε να συναντηθεί. Στο ίδιο κλίμα τρομοκρατίας εντάσσεται η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, μέσα και έξω από το κτίριο του ΥΠΠΟ, στη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008

No comments: