Friday, October 31, 2008

Αναστήλωση μνημείων Ακρόπολης: ένα έργο τελειώνει, άλλο ξεκινά

To μεγαλύτερο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ποτέ στην Ακρόπολη, η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα, ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες, ενώ ένα καινούργιο μέτωπο εργασιών ανοίγει στη δυτική πλευρά του μνημείου, όπου θα μεταφερθούν οι σκαλωσιές. Εν τω μεταξύ, στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε ήδη η αναστήλωση της δυτικής αίθουσας, σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και στην ανατολική πλευρά και όταν με το καλό απομακρυνθούν και τα τελευταία ικριώματα και η γερανογέφυρα, οι επισκέπτες θα μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία: θα περνούν ανάμεσα στους δύο κίονες με τα νέα ιωνικά κιονόκρανα, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών, και θα νιώθουν πώς ήταν ο χώρος αυτός στεγασμένος στην αρχαιότητα.

Αυτά έβλεπε από κοντά ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης χθες στον Ιερό Βράχο, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία των αναστηλωτικών έργων σε αυτό το μεγάλο και πρωτοποριακό πρόγραμμα. Ανέβηκε στις σκαλωσιές, φωτογραφήθηκε, δήλωσε πως η πολιτεία θα είναι γενναιόδωρη και θα στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια, ενώ ζήτησε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση για τον επόμενο προγραμματισμό.

Αισιόδοξα τα νέα και για τον ναό της Αθηνάς Νίκης (θα κοστίσει 4 εκατ. ευρώ), που θα παραδοθεί έτοιμος τον Φεβρουάριο -για να προλάβει και ο υπουργός Πολιτισμού τις εκλογές- όπως είπε χαριτολογώντας, σπεύδοντας βέβαια να διευκρινίσει ότι εννοούσε τις ευρωεκλογές... Ενημέρωση έγινε και για το Ερέχθειο, όπου συνεχίζεται ο καθαρισμός με λέιζερ (απαιτείται μια ώρα για 10 εκατοστά) της οροφής που στήριζαν οι Καρυάτιδες, αλλά και για την εγκατάσταση δικτύου επιταχυνσιογράφων στον Παρθενώνα και τον Ιερό βράχο. Συστήματα που θα παρακολουθούν τη σεισμική συμπεριφορά των μνημείων και τη στατική τους αντοχή, προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. Στόχος όλων άλλωστε είναι η θωράκιση των μνημείων απέναντι στον Εγκέλαδο.

Οσο για το παλιό μουσείο, σε δύο εβδομάδες θα αδειάσει όλο και σύντομα θα εκπονηθεί η μελέτη για την έκθεση με την ιστορία των αναστηλώσεων στον Ιερό Βράχο που θα φιλοξενεί πια. [Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή, 31 Oκτωβρίου 2008]

1 comment:

Antoine said...

Μπράβο! Μεγάλος γεγονός πράγματι. Μάθατε τίποτε καινούργιο για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης;

Εσείς τι κάνετε;