Την πορεία των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη επιθεώρησε σήμερα ο υπουργός πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης και ακολούθως δήλωσε πως «το έργο συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων δίνει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη του ιερού βράχου, καθώς δημιουργείται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της Ακρόπολης, ώστε να αναγνωρίζονται και να κατανοούνται καλύτερα τα μνημεία».
Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και, όπως έγινε γνωστό, μετά τρεις μήνες ο ιερός βράχος της Ακρόπολης θα έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών περαιώνεται. Να σημειωθεί ότι από το 2000 έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους χίλια περίπου κομμάτια μαρμάρου.
Από τα Προπύλαια, εξάλλου, σε έναν περίπου μήνα θα έχουν απομακρυνθεί οι σκαλωσιές και ο επισκέπτης θα προσλαμβάνει την μοναδική εμπειρία του στεγασμένου χώρου σε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μνημεία της αρχαιότητας.
Στο Ερέχθειο συνεχίζεται ο καθαρισμός της οροφής που στήριζαν οι Καρυάτιδες με ένα καινοτόμο σύστημα λέιζερ, το οποίο συνδυάζει υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία. Ο υπουργός πολιτισμού ενημερώθηκε για την εγκατάσταση δικτύου επιταχυνσιογράφων στον Παρθενώνα και το βράχο της Ακρόπολης, για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της σεισμικής τους συμπεριφοράς, καθώς επίσης και την εγκατάσταση οπτικών ινών στα τείχη.
Για τον Παρθενώνα, στις αρχές του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η επανατοποθέτηση 206 λίθων, ενώ ολοκληρώνεται και η αναστήλωση της βόρειας πλευράς του μνημείου, του μεγαλύτερου προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο βράχο.
Επίσης, στις ψηφιακές δράσεις της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) περιλαμβάνονται η εγκατάσταση αίθουσας εικονικής πραγματικότητας στο νέο μουσείο της Ακρόπολης με χρηματοδότηση από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ στην αίθουσα θα προβάλλονται στερεοσκοπικές ταινίες με την ιστορία των μνημείων και των αναστηλώσεων. Το Μουσείο της Ακρόπολης θα είναι το πρώτο αρχαιολογικό Μουσείο που θα διαθέτει τέτοια αίθουσα.
Τον υπουργό Πολιτισμού συνόδευσε στην ξενάγησή του ο αρχιτέκτονας και μελετητής του αναστηλωτικού προγράμματος στην Ακρόπολη, Δημοσθένης Ζιρώ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Παρασκευή, 31 Oκτωβρίου 2008
ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑICON |
Εκτός από το γεγονός ότι ο πολιτισμός στο ΕΣΠΑ αντιμετωπίζεται με εντελώς αγοραία κριτήρια, όπως και με τα προηγούμενα «πακέτα», οι υπουργικές «διαβεβαιώσεις» μάλλον δεν εφησυχάζουν κανέναν: Τον περασμένο Απρίλη οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ έθεσαν ζήτημα διακοπής των έργων στην Ακρόπολη, αφού 2 εκατ. ευρώ που έπρεπε να έχουν δοθεί από την αρχή του χρόνου (και από κοινοτικούς πόρους) δε δόθηκαν μέχρι τότε. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και τον Απρίλη του 2005, οπότε οι συμβασιούχοι στις αναστηλώσεις με κινητοποιήσεις απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων.
Ετσι και αυτή η κυβέρνηση απλώς εκμεταλλεύεται το μεράκι και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, οι οποίοι κατάφεραν μέχρι τώρα να αναστηλώσουν τη δυτική αίθουσα των Προπυλαίων και ολοκληρώνουν την ανατολική πλευρά. Στον Παρθενώνα ολοκληρώνεται η αναστήλωση της βόρειας πλευράς: Ανατοποθετήθηκαν όλοι οι κίονες και ολοκληρώνεται άμεσα η ανατοποθέτηση των 27 επιστυλίων (αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται πάνω από τους κίονες). Στο δυτικό τμήμα της βόρειας πλευράς θα τοποθετηθούν αντίγραφα 6 μετοπών (οι αρχαίες μεταφέρθηκαν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης).
Ανατοποθετούνται οι κίονες του ναού της Αθηνάς Νίκης και χυτεύθηκαν τα αντίγραφα των λίθων της ζωφόρου (τα αυθεντικά μεταφέρθηκαν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης). Στο Ερέχθειο συνεχίζεται ο καθαρισμός, με λέιζερ, της οροφής που στήριζαν οι Καρυάτιδες.
Επιπλέον, εγκαθίσταται, σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, δίκτυο 6 επιταχυνσιογράφων (όργανα καταγραφής σεισμού) για να μελετηθεί η στατική αντοχή του βράχου και των μνημείων του. Δύο επιταχυνσιογράφοι έχουν εγκατασταθεί από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Mie του Τόκιο.
Η ΥΣΜΑ ετοιμάζει αίθουσα «εικονικής πραγματικότητας» στο νέο Μουσείο, όπου θα προβάλλονται στερεοσκοπικές ταινίες με την ιστορία των μνημείων και των αναστηλώσεων. Θα εγκαταστήσει ηλεκτρονικούς ενημερωτικούς σταθμούς στην Ακρόπολη και δημιουργεί διαδικτυακή πύλη, με ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
No comments:
Post a Comment