Monday, October 6, 2008

Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

  • Ξεκινά αύριο η συζήτηση στη Βουλή του αντιδραστικού νομοσχεδίου και των επικίνδυνων τροπολογιών που το συνοδεύουν
  • Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ

Με 48ωρη πανελλαδική απεργία αύριο και μεθαύριο «υποδέχονται» οι αρχαιολόγοι τη συζήτηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για το νέο Μουσείο Ακρόπολης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι αρχαιολόγοι απαιτούν: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που μετατρέπει το Μουσείο Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ. Να ιδρυθεί Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού «που θα περιλαμβάνει τα μνημεία του ιερού βράχου, το παλαιό και το νέο μουσείο και θα διασφαλίζει την ενιαία επιστημονική, διοικητική και οικονομική διαχείριση των κινητών και ακίνητων μνημείων της Ακρόπολης». Να αποσυρθεί η τροπολογία για τη μεταφορά πόρων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου και την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων (σ.σ. όλα ΝΠΙΔ). Να κλείσει ο ΟΠΕΠ ΑΕ και να μεταφερθούν οι λειτουργίες και το προσωπικό του στο ΤΑΠ. Απόσυρση της τροπολογίας που εκχωρεί αρμοδιότητες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο ΤΔΠΕΑΕ. Αναβάθμιση, θεσμική και οικονομική της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζόμενων της. Διασφάλιση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ (σ.σ. Δ΄ ΚΠΣ) για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης συνδυάζονται με «τον συστηματικό οικονομικό και διοικητικό στραγγαλισμό των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, την πλήρη απαξίωση των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, την αποστέρηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ (...) και την απόδοσή τους σε αναρμόδιους φορείς, τη μετατροπή του ΤΑΠΑ σε ένα νέο αδιαφανή "Ειδικό Λογαριασμό", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος» και με «κατασπατάληση των πιστώσεων σε φιέστες και έργα βιτρίνας και όχι σε ουσιαστικά έργα υποδομής (...)».

Η κυβέρνηση επιδιώκει την «αποδόμηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των μνημείων», τη «διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα προστασίας των αρχαιοτήτων», την «απόδοση των κερδοφόρων τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. νέο Μουσείο Ακρόπολης) σε ιδιωτικά κεφάλαια», τον αφανισμό και την εγκατάλειψη «όσων μνημείων και μουσείων δε θεωρούνται "προσοδοφόρα" και "εκμεταλλεύσιμα"».

Ο ΣΕΑ οργανώνει (μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο) συγκέντρωση, αύριο, 9.30 π.μ. στο ΥΠΠΟ και την Πέμπτη 9.30 π.μ. στη Βουλή.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008

No comments: