Monday, October 13, 2008

Το γέλιο βγαίνει από το Ζάππειο


Μια πανευρωπαϊκή συνάντηση γέλιου μάς προτείνει από χθες ως τις 26 Οκτωβρίου το Ζάππειο Μέγαρο, καθώς 34 γνωστοί έλληνες σκιτσογράφοι υποδέχονται 57 συναδέλφους τους από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, εκθέτοντας από ένα ως τρία έργα τους στο πλαίσιο της έκθεσης «Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27». Την έκθεση, την οποία διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.Το πολυάριθμο κοινό στεκόταν για αρκετή ώρα μπροστά από κάθε έργο, γελώντας άλλοτε με την καρδιά του και άλλοτε με πικρία με τη σημερινή εικόνα της Γηραιάς Ηπείρου, όπως την αποτυπώνουν τα δαιμόνια πενάκια ανθρώπων που έχουν μάθει να λένε, ή μάλλον να σκιτσάρουν, τα πράγματα με το όνομά τους. Μεταξύ πολλών άλλων την έκθεση θαύμασαν οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές στο «στόχαστρο» των γελοιογράφων καθώς ανήκουν στον χώρο της πολιτικής, όπως οι κκ. Προκόπης Παυλόπουλος,Απόστολος Κακλαμάνης,Γιάννης Τραγάκης, Βαΐτσης Αποστολάτος, η κυρία Μαρία Δαμανάκη κ.ά.

« Το γέλιο είναι η συντομότερη απόσταση μεταξύ των ανθρώπων » είπε ο κ. Σιούφας μνημονεύοντας τα λόγια του Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Ο ίδιος ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες να αντέξουν την κριτική των επισκεπτών « όπως εμείς αντέχουμε τη δική τους κριτική ». Κλείνοντας τόνισε ότι οι γελοιογράφοι είναι οι μόνοι που ασχολούνται με την πολιτική και δεν επιδιώκουν το χειροκρότημα αλλά μόνο το γέλιο. Εκ μέρους των συμμετεχόντων η Έφη Ξένου τού παρέδωσε μια γλαφυρή προσωπογραφία του φιλοτεχνημένη από την ίδια.

Σε περίοπτη θέση μέσα στην έκθεση συναντήσαμε γελοιογραφίες από τις εφημερίδες «Σκριπ», «Το Αστυ» και ο «Νέος Αριστοφάνης» που χρονολογούνται από τα έτη 1895, 1886 και 1887. Σε μια μάλιστα γελοιογραφία του Παναγιώτου Πηγαδιώτου η Ελλάδα, το Σύνταγμα και άλλοι θεσμοί εμφανίζονται κρεβατωμένοι και βαριά ασθενείς ενώ οι Τρικούπης,Γεώργιος Α΄,Δηλιγιάννης προσφέρονται να τους θεραπεύσουν. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι όταν τα χρόνια περάσουν, οι γελοιογραφίες φαίνονται πιο σοβαρές παρά αστείες και λειτουργούν ως πρώτης τάξεως χρονογραφήματα άλλων εποχών.

Στην καλοστημένη έκθεση ο καθένας μπορεί να βρει κομμάτια προβληματισμών για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Το χιούμορ είναι άλλοτε γλυκό και άλλοτε πικρό, πάντα όμως εύστοχο. Ενας καθρέφτης πότε έγχρωμος και πότε ασπρόμαυρος, όλων όσα μάς προβληματίζουν καθημερινά. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη στον κόσμο όπου η ελεύθερη γελοιογραφία είναι επικίνδυνη για τον γελοιογράφο και απαγορευμένη για τον πολίτη.

Ζάππειο Μέγαρο, πληροφορίες στο τηλ. 210 3692.174.
ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ,
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008

Φωτογραφία
Πενάκια, χρώματα και χαμόγελα από τα εύστοχα σχόλια περίσσεψαν στα χθεσινά εγκαίνια στο Ζάππειο
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

No comments: