Wednesday, December 17, 2008

Εικαστικό πανόραμα στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικό πανόραμα στη Θεσσαλονίκη

Μια εικαστική «βεντάλια» ξεδιπλώνεται από σήμερα έως και τις 22 Φεβρουαρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ», που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για τρίτη συνεχή χρονιά. Περισσότερα από 100 έργα που φιλοτέχνησαν 45 καλλιτέχνες υπό το γενικό τίτλο της φετινής κεντρικής έκθεσης «Και τώρα;» (επιμέλεια Χριστίνα Πετρηνού) θα παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη.

www.visualarts.gr

Στόχος και της φετινής διοργάνωσης η καταγραφή, αρχειοθέτηση και πολύπλευρη υποστήριξη παρουσίαση-προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και σχετική ιστοσελίδα www.visualarts.gr στην οποία μπορεί κανείς να ανατρέξει σ’ όλη την εκθεσιακή δράση των δυο τελευταίων ετών. Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από εκθέσεις που έγιναν από εικαστικούς σε μουσεία, γκαλερί και άλλους χώρους τέχνης τη χρονιά που πέρασε, από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2008, καλύπτοντας όλο το εύρος των εικαστικών μέσων.

Τη διοργάνωση πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις, όπως συμπόσιο, ημερίδα, εκπαιδευτικά προγράμματα, πρόγραμμα προσβασιμότητας για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης, ξεναγήσεις και μουσικές βραδιές.

«Η τρίτη διοργάνωση του “Εικαστικού Πανοράματος” έχει πλέον το στίγμα της εμπειρίας τριών ετών», αναφέρει η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και εξηγεί: «Η ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (www.visualarts.gr) που καταγράφει τα εικαστικά δρώμενα στην Ελλάδα, δίνει, μέσα από ένα αναλυτικό πρόγραμμα αναζήτησης, πληροφορίες για τις δραστηριότητες στη χώρα μας από το 2005 έως και σήμερα και αποδεικνύει έτσι τόσο την αρχειακή της αξία όσο και τη δημοτικότητά της (πάνω από 60.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα και περίπου 1.700.000 χτυπήματα μέσα στο 2008). Με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε ένα ουσιαστικό κενό στην πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ελληνική εικαστική παραγωγή. Η ενημέρωση της ιστοσελίδας γίνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί η ουσιαστική συνεργασία μας με τα μουσεία, τους εκθεσιακούς χώρους και τις αίθουσες τέχνης της χώρας μας. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή τη γόνιμη και σταθερή συνεργασία».

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 17.12.08

No comments: