Wednesday, December 17, 2008

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: «Και τώρα;» Αγνωστο...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Ακέφαλο» από τον περασμένο Ιούνιο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) παρουσιάζει από σήμερα και ώς τις 22 Φεβρουαρίου, στη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, και για τρίτη συνεχή χρονιά, το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ». Μια έκθεση που διατρέχει όλη την εικαστική κίνηση της περασμένης χρονιάς στην Ελλάδα και αποτελεί παράλληλα τράπεζα πληροφοριών για μελετητές και ανθρώπους του χώρου.

Η έκθεση είναι μέρος του προγράμματος που ενέκρινε το τελευταίο Δ.Σ. του μουσείου. Οι εγκρίσεις φτάνουν μέχρι και τις 22 Μαΐου και σταματούν στη δεύτερη Μπιενάλε του ΚΜΣΤ. Αλλά ακόμα κι αν η Μπιενάλε έχει εγκριθεί, υπάρχουν πολλές διαδικασίες που απαιτούν αποφάσεις του Δ.Σ. Το πρόβλημα της έλλειψής του θα γίνει ακόμη πιο έντονο μετά τις γιορτές, όταν θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διοργάνωσης της Μπιενάλε. Θα χρειαστεί να υπάρξουν αποφάσεις π.χ. σε περίπτωση που η χρηματοδότηση της Μπιενάλε γίνει από κοινοτικά κονδύλια. Το μουσείο πρέπει να προχωρήσει σε υπογραφές συμβάσεων και προκηρύξεις ανοιχτών διαγωνισμών για την προβολή και επικοινωνία της Μπιενάλε, φιλοξενίες, αεροπορικά εισιτήρια και ακόμη σειρά ζητημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ζητήσει την εγγύηση του υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει επίσης να εγκριθεί ο προγραμματισμός της περιόδου 2009-2010, ο οποίος ναι μεν σχεδιάζεται και εμπλουτίζεται, αλλά μένει μετέωρος. «Η έλλειψη Δ.Σ. θα δημιουργήσει σύντομα πολλές λειτουργικές δυσκολίες», επιβεβαιώνει η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου.

Ζωγραφικό έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη
Προς το παρόν το μουσείο προχωρά, όπως έχει σχεδιαστεί, στην παρουσίαση της εγχώριας εικαστικής παραγωγής του τελευταίου έτους. Μια ετήσια διοργάνωση, που έχει στόχο την καταγραφή, αρχειοθέτηση και την πολύπλευρη υποστήριξη, παρουσίαση και προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα. Κάτι που γίνεται και από την ιστοσελίδα www.visualarts.gr, όπου παρουσιάζεται όλη η εκθεσιακή δράση των δύο τελευταίων ετών.

Τα έργα που παρουσιάζονται φέτος προέρχονται από εκθέσεις που έγιναν από εικαστικούς σε μουσεία, γκαλερί και άλλους χώρους τέχνης τη χρονιά που πέρασε, από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Αύγουστο του 2008, καλύπτοντας όλο το εύρος των εικαστικών μέσων.

«Και Τώρα;» αναρωτιέται ο τίτλος της έκθεσης «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙΙ», που έχει επιμελήτρια την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Πετρηνού. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα που φιλοτέχνησαν 45 καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, η έκθεση καλύπτει ένα ουσιαστικό κενό στην πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ελληνική εικαστική παραγωγή.

Η Χριστίνα Πετρηνού υπογραμμίζει ότι ο τίτλος «Και Τώρα;» υποβάλλει το ερώτημα εάν και σε ποιο βαθμό η σύγχρονη και επίκαιρη τέχνη στην Ελλάδα διαμορφώνει, αντίστοιχα, και μία δυναμική εικαστική σκηνή ή εάν τελικά παραμένει απομονωμένη και αποκομμένη, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στον διεθνή εικαστικό προβληματισμό. Τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο και με ποια πολιτική βούληση αναδεικνύεται η σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα και κατ' επέκταση η καλλιτεχνική δημιουργία και οι καλλιτέχνες. «Η πολιτιστική πολιτική που ακολουθείται από την Πολιτεία μοιάζει να είναι αποκομμένη από τον διεθνή σύγχρονο εικαστικό προβληματισμό, με ελάχιστες ανταλλαγές και με μια διάθεση πολιτιστικού εθνικισμού», προσθέτει η Χρ. Πετρηνού.

Παράλληλα, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ παρουσιάζει την έκθεση «Δημιουργώ, άρα Υπάρχω» (19/12 - 22/2), στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι, με έργα καλλιτεχνών που δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική παρουσίαση της δουλειάς τους σε μουσείο ή γκαλερί τα τελευταία 5 χρόνια. Περιλαμβάνει 110 έργα 75 Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, που επιλέχτηκαν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση.

ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2008

No comments: