Friday, December 5, 2008

Η Ελλάδα του Λακαριέρ


Η Ελλάδα του Λακαριέρ

«Ποτέ δεν ένιωσα τη φωτογραφία σαν μια παράλληλη δραστηριότητα, είτε δευτερεύουσα, είτε εφαπτόμενη της συγγραφής, αλλά σαν μια δραστηριότητα απόλυτα αυτόνομη. Αυτόνομη και ενήλικη». Συγγραφέας και ταξιδευτής ο Ζακ Λακαριέρ (1925-2005) υπήρξε ένας από τους πιο προσεκτικούς παρατηρητές της Ελλάδας. Οι πολυάριθμες παραμονές του στη χώρα μας (1947-1966) τον ενέπνευσαν να γράψει πολλά βιβλία και ταξιδιωτικές αφηγήσεις. Εχοντας πάντα μαζί του τη Leica του, τη φωτογραφική του μηχανή, στις διάφορες περιπλανήσεις του σε όλη τη χώρα αποτύπωσε εικόνες σπάνιας ευαισθησίας. Αυτές οι εικόνες, συνολικά 100, παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Η Ελλάδα μέσα από το φακό του Ζακ Λακαριέρ» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς, παρουσία του πρέσβη της Γαλλίας κ. Κριστόφ Φαρνό.
  • Δύο ενότητες

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη έχει τίτλο «Δρόμοι του ελληνικού καλοκαιριού». «Οι φωτογραφίες αυτές χρονολογούνται από την εποχή που πρωτοθαμπώθηκα από τον ελληνικό ήλιο. Ανακάλυπτα τότε στην Ελλάδα τα νησιά παραδομένα στο φως και το αναπόφευκτο δίδυμό του: τη σκιά. Και, πάνω σ’ αυτά τα «πέτρινα σκαλιά του Αυγούστου» για τα οποία μιλάει ο ποιητής Ελύτης, τις επιφάνειες, όπου «ανάγλυφα και όγκοι καταλύονταν για να μεταμορφωθούν στην ασπρόμαυρη σκακιέρα του ήλιου» όπως είχε σημειώσει ο ίδιος.

Για τη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Μοναχοί και ερημίτες του Αθω» είχε πει: «Οι φωτογραφίες που εκτίθενται εδώ τραβήχτηκαν όλες κατά τη διάρκεια τριών χρόνων (1950, 1952 και 1953) που τους επισκέφθηκα στα καταφύγια και στις σπηλιές τους. Φοβόμουν τότε ότι θα με θεωρούσαν παρείσακτο αλλά αντιθέτως, καθένας από αυτούς με υποδέχτηκε με την καλύτερη διάθεση. Μπόρεσα να περάσω έτσι, μέσα σ’ αυτές τις σπηλιές και τις απόκρημνες ακτές, μερικές αξέχαστες μέρες αφιερωμένες στο στοχασμό και τη σιωπή. Ωρες προσευχής και πληρότητας που μου έδωσαν το συναίσθημα ότι είχα μεταφερθεί έξω από τον πραγματικό χρόνο. Τους φωτογράφισα λοιπόν χωρίς επιφύλαξη, με τη συγκατάθεσή τους, για να διαφυλάξω τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που φρουρούν τα πέρατα του κόσμου».

- Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου

ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 03.12.08

No comments: