Friday, December 12, 2008

Στο παγκόσμιο «κλείστρο» η Θεσσαλονίκη



Ανακαινίζεται το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ), αλλά ταυτόχρονα οργανώνει μία έκθεση και ένα διεθνές συμπόσιο.

Φωτογραφία του Νίκου Μάρκου από την έκθεση με θέμα το νερό
Οι εργασίες συνεχίζονται, αν και, λόγω των επεισοδίων, ο ρυθμός μειώθηκε. Από σήμερα και για τρεις μέρες το ΜΦΘ οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνές συμπόσιο «Συλλογές Φωτογραφίας - Από τις Στρατηγικές στις Πολιτικές». Συμμετέχουν 25 εκπρόσωποι και διευθυντές σημαντικών μουσείων και φορέων, ακαδημαϊκοί και συλλέκτες από Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ολλανδία και άλλες χώρες. Εκπρόσωποι φορέων όπως το «George Eastman House», το παλαιότερο μουσείο φωτογραφίας με συλλογή που αριθμεί άνω των 400.000 φωτογραφιών και αρνητικών, το Ιδρυμα «Henri Cartier Bresson», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο αλλά και το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Θα εξεταστεί η σπουδαιότητα και η κληρονομιά που αφήνουν οι φωτογραφικές συλλογές, οι στρατηγικές απόκτησης και συντήρησης και οι τρόποι χρηματοδότησης.

Από αύριο το ΜΦΘ παρουσιάζει όμως και την έκθεση με τίτλο «Νερό - ρεύματα», με την οποία εγκαινιάζει τον θεματικό κύκλο «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος». Παρουσιάζονται φωτογραφίες, ρεαλιστικές ή συμβολικές, με κοινό παρονομαστή το νερό. Η έκθεση αυτή αγκαλιάζει διαφορετικά ρεύματα της φωτογραφίας, όπως εκφράζονται μέσα από τα έργα 19 καλλιτεχνών από τις ΗΠΑ,τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κολομβία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Βραζιλία, το Ιράν και το Μπανγκλαντές, που όλοι έχουν κατά καιρούς τιμηθεί με το ελβετικό βραβείο «Prix Pictet», αλλά και από τα έργα Ελλήνων δημιουργών.

Σε άλλο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται έργα που διοχετεύουν μέσα από το νερό εικόνες μυθοπλασίας, αναστοχασμού και παιγνιώδους διάθεσης. Εκπροσωπούνται ρεύματα όπου συνδιαλέγονται η φωτογραφία ντοκουμέντου με τη φωτογραφία μυθοπλασίας. Συμμετέχουν 25 καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν οι Γιώργης Γερόλυμπος, Σωτήρης Δανέζης, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Κώστας Κολοκυθάς, Νίκος Μάρκου, Μανώλης Μπαμπούσης, Βένια Μπεχράκη, Πάρις Πετρίδης και Δανάη Στράτου.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Γκαμπριέλ Μπορέ και ο διευθυντής του ΜΦΘ, Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Σ.Α., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008

No comments: