Wednesday, December 17, 2008

«Κλείσε τα μάτια»... με 130 έργα

«Κλείσε τα μάτια»... με 130 έργα

Η πρώτη έκθεση του καλλιτεχνικού διδύμου από την Κορέα YHCHI συναντά την πρώτη αναδρομική έργων της Μπίας Ντάβου, δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της

Με την πρώτη αναδρομική έκθεση της Μπίας Ντάβου, μιας από τις σημαντικότερες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατό της και την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του καλλιτεχνικού διδύμου από την Κορέα Young-Hae Chang Heavy Indystries ή YHCHI, που έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, συνεχίζει τη δραστηριότητά του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ωδείο Αθηνών. Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν απόψε στις 8, από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη και θα διαρκέσουν έως την 1η Μαρτίου.

Μέσα από περίπου 130 σχέδια, ζωγραφικές συνθέσεις, αντικείμενα και μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένης και της δωρεάς έργων της Μπίας Ντάβου από τον γιο της, εικαστικό Ζάφο Ξαγοράρη, ξεδιπλώνονται οι αναζητήσεις της καλλιτέχνιδας. Η Ντάβου ανέπτυξε για πάνω από τρεις δεκαετίες, από το 60 κι έπειτα, με μια συνεχή ερευνητική δουλειά, ένα προσωπικό καλλιτεχνικό έργο, διερευνώντας έννοιες όπως το ταξίδι, ο μύθος, ο χρόνος.

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση υπογραμμίζει τον ποιητικό στοχασμό της Ντάβου και την καλλιτεχνική έρευνά της πάνω σε καίριες κατευθύνσεις της τέχνης του 60 και του 70: την επιστήμη της κυβερνητικής και τη μαθηματική λογική, τη θεμελιώδη σημασία του καννάβου, τη σειραϊκή ανάπτυξη και τη γλώσσα.

Οι επισκέπτες του ΕΜΣΤ θα γνωρίσουν, μέσα από έξι βιντεο-εγκαταστάσεις, το καλλιτεχνικό ντουέτο YHCHI, το ζευγάρι στην τέχνη και τη ζωή Γιανγκ-Χε Τσανγκ και Μαρκ Βοζ, που ζουν στη Σεούλ. Είναι αναγνωρισμένοι στο εξωτερικό με εκθέσεις στην Τέιτ του Λονδίνου, στο Μπομπούρ του Παρισιού, στο Γουίτνεϊ της Νέας Υόρκης, στο Γκετί του Λος Αντζελες, στο Ρέινα Σοφία της Μαδρίτης, στην Μπιενάλε της Βενετίας κ.ά. Την τέχνη τους χαρακτηρίζουν ποιητικές, ειρωνικές και ευφάνταστες αφηγήσεις, παρουσιασμένες μέσω ψηφιακών τεχνικών ως κινούμενο κείμενο με τζαζ ή ηλεκτρονικούς ήχους.

Η δουλειά τους διατέμνει την τέχνη, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μουσική. Οι ίδιοι, παρόντες στην αθηναϊκή έκθεσή τους, μιλούν μέσα από τα έργα τους. Αρνούνται τη δημοσίευση φωτογραφιών του προσώπου τους στα έντυπα, ενώ εμφανίζονται στην τηλεόραση με κεφάλια-σκιές. Τον τίτλο της έκθεσης «Κλείσε τα μάτια» δανείζει μια νέα τριμερής εγκατάσταση, ανάθεση του μουσείου.

No comments: