Thursday, December 4, 2008

Ζωγραφικοί θησαυροί από τον 19ο αι. ως σήμερα

Το Βήμα, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008



Έργα ελλήνων ζωγράφων από την πλούσια συλλογή της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη από σήμερα ως τις 22 Μαρτίου 2009.

Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια του ιδρύματος καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, «οι πίνακες που παρουσιάζονται ανταποκρίνονται σε μικρό τμήμα της συλλογής, που αριθμεί περίπου 2.500 έργα. Ποιοτικά και ιστορικά ήταν τα κριτήρια της επιλογής. Και πράγματι τα έργα που εκτίθενται καταφέρνουν, με αναπόφευκτα κενά, να εικονογραφήσουν την ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης. Μοναδικά έργα του Νικηφόρου Λύτρα, του Βώκου, του Πανταζή, του Γαλάνη, του Παρθένη, του Μαλέα, του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου, του Τσίγκου κ.ά. εμπλουτίζουν τη συλλογή της τράπεζας προσδίδοντάς της εξαιρετική λάμψη» .

Με τη σειρά της η διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου επεσήμανε ότι «για την παρουσίασή της στην Εθνική Πινακοθήκη επιλέχθηκε η χρονολογική σειρά έκθεσης των έργων, σε έναν παράλληλο διάλογο με τα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Δεν ήταν βέβαια δυνατόν να διατηρηθούν οι ενότητες που συγκροτούν το περιεχόμενο της έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. Πιστεύω όμως ότι αρκετά έργα συμπληρώνουν και ερμηνεύουν τη διάρθρωσή του. Παρ΄ όλο που τα έργα της συλλογής κατανέμονται άνισα χρονολογικά-σε άλλες περιόδους αντιστοιχεί πληθώρα έργων ενώ άλλες σημαίνονται ενδεικτικά-, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε στην έκθεση μια ισορροπία ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί ένα ευρύτερο φάσμα που φθάνει ως τα νεότερα χρόνια».

Τ έλος, η κυρία Λαμπράκη-Πλάκα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «η Εθνική Τράπεζα ενισχύει παράλληλα τις τέχνες και τα γράμματα με ένα ευρύτατο χορηγικό πρόγραμμα. Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, που έχει την τιμή να περιλαμβάνει στο διοικητικό συμβούλιό της τον εκάστοτε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, έχει δεχθεί γενναιόδωρη χορηγική υποστήριξη». Και κατέληξε: «Με χαρά, ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη παρουσιάζουμε στο ελληνικό κοινό τους θησαυρούς της ελληνικής τέχνης που κατάφερε να συγκεντρώσει στον ενάμιση αιώνα ζωής της η Εθνική Τράπεζα» .
  • Εθνική Πινακοθήκη, Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα, τηλ. 210 7235.937, www.nationalgallery.gr.

No comments: