Sunday, December 28, 2008

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2009: Ο χρυσός της Μήδειας και οι γυναίκες

Της Μαίρης Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008


Η αρπαγή της Ευρώπης από τον ερωτευμένο Δία  όπως αποτυπώθηκε σε ερυθρόμορφο κρατήρα του  400 π.Χ. και θα φιλοξενηθεί στην  έκθεση «Ο  Έρως στην αρχαία Ελλάδα: από  την Θεογονία του  Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα» στο Μουσείο  Κυκλαδικής Τέχνης τον Νοέμβριο
Χιλιάδες άγνωστες αρχαιότητες, βροχή αναδρομικών εκθέσεων, χρυσό από την πατρίδα της Μήδειας, το παρελθόν του Έρωτα και εικαστικές βόλτες στο Φάληρο μάς επιφυλάσσει το 2009
Από τις αποθήκες στο φως: 2.500 αρχαιότητες- πολλές από τις οποίες βγαίνουν για πρώτη φορά από τις αποθήκες, σε επτά νέες αίθουσες και σε 550 τ.μ. επιπλέον θα περιμένουν τους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που μέσα στο 2009 ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την επανέκθεση των συλλογών του. Χρυσά κοσμήματα και αργυρά σκεύη, πήλινα ειδώλια από τη Γεωμετρική έως τη Ρωμαϊκή Εποχή, μοναδικά γυάλινα αντικείμενα, κυπριακές αρχαιότητες αλλά και η συλλογή Βλαστού που περιλαμβάνει αγγεία, κοσμήματα και ειδώλια υπόσχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που προσφέρει το μεγαλύτερο και πλουσιότερο ελληνικό μουσείο.

Επανέκθεση όμως ετοιμάζει και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τη «Συλλογή αρχαίας ελληνικής τέχνης», στον β΄ όροφο, με 350 εκθέματα από το 2000 π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. και διαδραστικές εφαρμογές .

Στο Βυζαντινό. Τη μεγαλύτερη έκθεση για την εποχή μετά τη μεταβυζαντινή περίοδο ετοιμάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Περισσότερα από 1.500 αντικείμενα, σπάνιες εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα- από την Άλωση ώς την Ίδρυση του Νέου Ελληνικού Κράτους- έως έργα ζωγραφικής των Παπαλουκά και Τσαρούχη, θα δούμε για πρώτη φορά την άνοιξη, στο δεύτερο μέρος της επανέκθεσης από τις συλλογές του Μουσείου.

Ο Παράδεισος πάει Φάληρο

Η μεγάλη κυρία της βίντεο αρτ, η Ιρανή Σερίν Νεσάτ, αναμένεται τον Μάρτιο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τα ποιητικά έργα της σειράς «Γυναίκες χωρίς άνδρες». Η Αrt Αthina (21-24 Μαΐου) στο μεταξύ κατεβαίνει παραλία (Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου) και υπόσχεται ανανέωση, καθώς η διοργάνωση άλλαξε διευθυντή- ανέλαβε ο Αλέξανδρος Στάνας. Παραλία όμως κατεβαίνει και η δεύτερη Μπιενάλε της Αθήνας. Για τον Παράδεισο, που είναι το θέμα της, θα «μιλήσουν» 100 καλλιτέχνες καλεσμένοι από τους επτά επιμελητές, οι οποίοι θα εκθέσουν τα έργα τους σε μια διαδρομή 2,5 χλμ. και 6.000 τ.μ. στην παραλία Φαλήρου (15 Ιουνίου).

Έρχεται το Χρυσόμαλλο Δέρας

Χρυσός από τη μυθική Κολχίδα έρχεται να «μιλήσει» για τη Μήδεια και το Χρυσόμαλλο Δέρας. Μόνο που το ταξίδι προς την Ελλάδα δεν θα το κάνει συντροφιά με τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες, ως «κλεμμένος θησαυρός», αλλά ως μια έκθεση με εντυπωσιακά χρυσά κοσμήματα 2.500 ετών που εγκαινιάζεται στις 20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη. Περισσότερα από 140 χρυσά δαχτυλίδια, περιδέραια, ταινίες για τα μαλλιά, διαδήματα, πόρπες, χάλκινα αγάλματα και εντυπωσιακά αγγεία από το Βάνι, το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Κολχίδας (σημερινή Δυτική Γεωργία), υπόσχονται να αναδείξουν τους πολιτισμικούς δεσμούς ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την Κολχίδα.

Οι γυναίκες της κλασικής Αθήνας θα είναι οι πρωταγωνίστριες της μεγάλης περιοδικής έκθεσης που ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι στιγμές ελευθερίας που απολάμβαναν στην αυστηρή ανδροκρατούμενη κοινωνία της Αθήνας, κυρίως μέσω των θρησκευτικών τους καθηκόντων αποτυπώθηκαν σε 155 αριστουργήματα της κλασικής τέχνης (από μαρμάρινα αγάλματα μέχρι βάσεις με την υπογραφή του Πραξιτέλη και σπάνια αγγεία). Οι «Γυναίκες» έκαναν ντεμπούτο στη Νέα Υόρκη (Ωνάσειο Ίδρυμα) και μας έρχονται τον Ιούνιο.

Εγκαίνια στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Αναμφισβήτητα η πιο πολυαναμενόμενη άφιξη του 2009 είναι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Τα εγκαίνια- ύστερα από αρκετές μεταθέσεις- έχουν οριστεί για τον Μάρτιο με μια λαμπρή τελετή που θα κοστίσει περί τα έξι εκατ. ευρώ! Στα 14.000 τ.μ. του πολυσυζητημένου ως προς την αρχιτεκτονική του μουσείου, θα βρουν στέγη οι μαρμάρινες κόρες με τις προσεγμένες φορεσιές, οι γυμνοί στιβαροί κούροι και οι περήφανοι ιππείς της αρχαϊκής εποχής, οι εντυπωσιακές Καρυάτιδες, τα πώρινα αετώματα του Εκατόμπεδου (του ναού που προηγήθηκε του Παρθενώνα) και βεβαίως τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην κορυφαία αίθουσα του κτιρίου με άπλετο φυσικό φως. Αισθητή, ωστόσο, θα είναι η απουσία των «ξενιτεμένων» στο Βρετανικό Μουσείο Γ λυπτών.

Χρονιά αναδρομικών

Μπορεί να είναι γνωστός ως ζωγράφος ο Κώστας Τσόκλης, αλλά ανήκει στους πρωτοπόρους της βίντεοαρτ. Από το καμακωμένο του ψάρι στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1986 μέχρι τον αεικίνητο «Οδοιπόρο» και τον «Οιδίποδά» του, με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα βιντεοάπαντα του Κώστα Τσόκλη θα παρουσιαστούν την άνοιξη στο Σχολείον.

Στη σημαντικότερη χαράκτρια της νεοελληνικής τέχνης-διακεκριμένη στο εξωτερικό- Βάσω Κατράκη είναι αφιερωμένη η αναδρομική του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νοέμβριος), με 70 έργα και διαδρομή 45 ετών.

Μια γενναία ματιά στο έργο του Αχιλλέα Δρούγκα- του ζωγράφου που συνδυάζει τον φωτογραφικό ρεαλισμό με την ποπ αρτστην αναδρομική του έκθεση (Απρίλιος) στην Εθνική Πινακοθήκη.

Οι μνήμες του πολέμου και της εξαθλίωσης, αλλά και το μεταπολεμικό Παρίσι πρωταγωνιστούν στην έκθεση αφιέρωμα στο έργο της ζωγράφου και χαράκτριας Άννας Κινδύνη (21/1) στο Μουσείο Μπενάκη. Μαζί, προσωπικές της σημειώσεις, η αλληλογραφία της και φωτογραφίες.

Από το αλβανικό μέτωπο ώς το άδυτο του Εθνικού Θεάτρου θα ταξιδέψει τους επισκέπτες η αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Δημήτρη Χαρισιάδη (10/2) στο Μπενάκη, ενός από τους πλέον σημαντικούς και μορφωμένους καλλιτέχνες, που ειδικεύτηκε στη βιομηχανική φωτογραφία και τη διαφήμιση.

Έρωτας

«Ο Έρως στην αρχαία Ελλάδα: από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη αρχαιότητα» ετοιμάζεται για τον Νοέμβριο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οι πολλαπλές του ιδιότητες- φτερωτός θεός, γλυκύς, πικρός, (αντ)αγωνιστής, αθλητής, δαμαστής- θα παρουσιαστούν μέσα από 300 γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, ειδώλια, λυχνάρια, κοσμήματα από 50 μουσεία της Ελλάδας και θα εξιστορήσουν την πορεία του για 12 αιώνες: από τη δημιουργία του στα Ησιόδεια κείμενα έως την επικράτηση του χριστιανισμού.

No comments: