Wednesday, December 17, 2008

Χάρτινα τεκμήρια, άγνωστες ιστορίες

Εγκαινιάζεται το Μουσείο της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων που φέρνει στο φως σπάνια κειμήλια

Σε ένα παλιό Τυπογραφείο, θαυμαστά αναστηλωμένο, στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, ανοίγει σήμερα τις πύλες του ένα νέο μουσείο. Τέτοιες μέρες, ειδήσεις που μας συνδέουν με την ιστορία της πόλης και δημιουργούν συνοχή, σπανίζουν. Στην οδό Ψαρομηλίγκου 22, στο Θησείο, στεγάζεται ο νέος μουσειακός και ερευνητικός χώρος της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, ένα μικρό θαύμα, αν αναλογισθεί κανείς την απόσταση που κάλυψε ανασύροντας από την αφάνεια σπάνια και άγνωστα ιστορικά αρχεία. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του υλικού, ήρθε η ώρα της επικοινωνίας με την κοινωνία. Ετσι γεννήθηκε η έκθεση «...ανέφερα εγγράφως», που προβάλλει για πρώτη φορά δημοσίως κομμάτια της ελληνικής ιστορίας άμεσα συνδεδεμένα με την επιστήμη της Αρχαιολογίας και τη διαδρομή του ελληνικού κράτους.

Ενα τηλεγράφημα, π.χ., αλλά όχι ένα τυχαίο τηλεγράφημα, παρά αυτό που ανακοίνωνε την εύρεση του Ερμή του Πραξιτέλη στην Ολυμπία, το έγγραφο διορισμού του πρώτου Γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυριάκου Πιττάκη από τον βασιλέα Οθωνα, οι οδηγίες για την προστασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε περίπτωση βομβαρδισμού και πολλά ακόμη που ξαφνιάζουν.

Για τους ανθρώπους που δούλεψαν όλο αυτό το έργο εξόδου προς την κοινωνία μιας σημαντικής, αλλά άγνωστης στο κοινό, Υπηρεσίας, όπως για τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων Μεταξία Τσιποπούλου, είναι μια στιγμή ικανοποίησης.

«Ταυτόχρονα με την έκθεση εγκαινιάζεται και το κτίριο», λέει στην «Κ», η αρχαιολόγος Αγγελική Κοσμοπούλου, διευθύντρια της Logos Associates, εταιρείας που ανέλαβε με διαγωνισμό την προβολή του έργου και το στήσιμο της έκθεσης. «Θα είναι ένα ερευνητικό κέντρο και ένας χώρος φύλαξης. Η έκθεση είναι στημένη σε ειδικές προθήκες, που επιτρέπουν μελλοντικά τη μεταφορά της σε άλλες πόλεις». Οπως επισημαίνει η κ. Αγγ. Κοσμοπούλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αλληλογραφία ανάμεσα στην ελληνική και την πρωσική, αρχικά, γερμανική, αργότερα, κυβέρνηση για τις ανασκαφές στην Ολυμπία. Επίσης, ειδικού ενδιαφέροντος είναι τα έγγραφα που αφορούν τις ελληνικές αρχαιολογικές ανασκαφές στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία, συγκροτώντας ένα «χάρτη» διπλωματικής αρχαιολογίας.

Το εύρος και η παλαιότητα του υλικού που έχει στην κατοχή της η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟ το καθιστούν μοναδικό. Ολα τα έγγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και σχεδιαγράμματα συγκεντρωμένα αρχικά σε περίπου 1.300 κιβώτια, ήταν η «προίκα» που πέρασε στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Η τακτοποίηση του υλικού, η ευρετηρίασή του, η συντήρησή του και εν τέλει η ψηφιοποίησή του υπήρξε έργο της Διεύθυνσης, που από σήμερα το παραδίδει στο κοινό, έστω και δειγματοληπτικά. Μέσα, όμως, από την οργάνωση των ιστορικών αυτών κειμηλίων παρέχεται πλέον η δυνατότητα μελέτης και έρευνας.

Info Ιστορικό Αρχείο της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο.

Εκθεση «...ανέφερα εγγράφως» από τους θησαυρούς του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Νικος Βατοπουλος, Η Καθημερινή, 17/12/2008

No comments: