Wednesday, December 17, 2008

Ποιητικά ιστία και ιστορίες κατά της τρομοκρατίας


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πρέπει να διεκδικήσει και να λάβει ομόφωνα το μεγάλο βραβείο του πιο προβληματικού μουσείου της Ευρώπης.

Δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο της Μπίας Ντάβου, το ΕΜΣΤ παρουσιάζει το πρωτοποριακό της έργο
Δεν αναφερόμαστε, καθόλου, στην εκθεσιακή του δραστηριότητα, η οποία, εδώ και χρόνια, είναι παραπάνω από σημαντική. Αλλά στο πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ (άλλοτε μνημειώδες έργο του Τάκη Ζενέτου) που πρόκειται να μεταμορφωθεί σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Οπως πληροφορούμαστε οι εργασίες στο υπό αναμόρφωση κτίριο, αν και έχουν ξεκινήσει μήνες τώρα, αδικαιολογήτως δεν προχωρούν. Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τον Αύγουστο του 2007 ότι το μουσείο θα εγκαινιαστεί σε δύο χρόνια. Σήμερα κι ενώ έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τις εργασίες αναμόρφωσής του, τίποτε δεν μοιάζει να κινείται. Το κτίριο χάσκει σαν ακυβέρνητο «κουφάρι» πλοίου στην καρδιά της Συγγρού. Σε σχετικό ερώτημα η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση αρκέστηκε, χθες, στη λακωνική δήλωση: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

Κι ενώ το μουσείο θα αργήσει πολύ, όπως όλα δείχνουν, να αποκτήσει μόνιμη στέγη, η εκθεσιακή του δραστηριότητα συνεχίζεται. Στην προσωρινή του στέγη στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β' 17-19, Ρηγίλλης), ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης θα εγκαινιάσει απόψε στις 8 δύο νέες εκθέσεις: «Close your eyes» («Κλείσε τα μάτια σου») του διάσημου εικαστικού δίδυμου Young - hae Chang Heavy Industries και την αναδρομική έκθεση της Ελληνίδας εικαστικού Μπίας Ντάβου (1932-1996).

Οι Young-hae Chang Heavy Industries (η Γιουνγκ Χε Τσανγκ είναι Κορεάτισα και ο Μαρκ Βοζ Αμερικανός) ξεκίνησαν ως διαδικτυακοί καλλιτέχνες παρουσιάζοντας αποκλειστικά τη δουλειά τους στο Ιντερνετ. Γρήγορα ξεχώρισαν και η τέχνη τους φιλοξενείται, πλέον, στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ανάμεσά τους το Μουσείο Whitney της Νέας Υόρκης, η Tate Modern του Λονδίνου, το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι κ.ά.

Κείμενα που «χορεύουν» συνθέτουν τις άλλοτε ποιητικές ή ειρωνικές ιστορίες των Young-hae Chang Heavy Industries
Τι παρουσιάζουν στο Ωδείο; Πάνω σε τρεις τεράστιες, λευκές επιφάνειες που αναβοσβήνουν, εναλλάσσονται με γρήγορο ρυθμό διαφόρων ειδών κείμενα (αυτή τη φορά και στα ελληνικά) υπό τους ήχους τζαζ ή ηλεκτρονικής μουσικής. Οι αφηγήσεις τους περνούν μπροστά από τα μάτια μας. Αλλοτε ποιητικές, άλλοτε ειρωνικές οι «ιστορίες» τους καταργούν, με την ιδιόμορφη προβολή τους, τα όρια ανάμεσα στη θέαση και την ανάγνωση, στην ποίηση και την κοινοτοπία, στη λογοτεχνία και το σινεμά, στην υψηλή και τη «χαμηλή» κουλτούρα. Στο έργο τους «Close your eyes», ένα υπόγειο μινιμαλιστικό σχόλιο κατά του πολέμου της τρομοκρατίας, παρακολουθούμε τις οργιαστιακές σκέψεις ενός νομοταγούς πολίτη που καλείται από κάποιον εκπρόσωπο της Τάξης να πάει για ανάκριση. Οι ακριβοθώρητοι εικαστικοί με την αμφίσημη εταιρική επωνυμία (προτιμούν την σκιά και την ανωνυμία του Διαδικτύου, δεν φωτογραφίζονται ποτέ) θα συνομιλήσουν, αύριο στις 7 μ.μ., με το κοινό στο Media Lounge του εκθεσιακού χώρου.

**Η μονογραφική έκθεση της Μπίας Ντάβου με τα ποιητικά «Ιστία» της να κυριαρχούν στο χώρο, αποκαλύπτει ότι η πρωτοπορία και οι αναζητήσεις της έχουν παρελθόν και σ' αυτό τον τόπο. Ολη η πορεία της εικαστικού, από τις αρχές της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '90, αναγνωρίζεται στην έκθεση. Οι πρώιμες επικοινωνιακές συνθήκες της τεχνολογικής εποχής, η επιστήμη της κυβερνητικής, η μαθηματική λογική συνυπάρχουν με μια ποιητική, στοχαστική διάθεση για τον νόστο και τον χρόνο που περνάει.

Τέλος την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στο ΕΜΣΤ η έκθεση «Γυναίκες χωρίς άντρες» της κορυφαίας Ιρανής εικαστικού Σιρίν Νεσάτ.

Διάρκεια εκθέσεων μέχρι 1 Μαρτίου του 2009. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2008

No comments: