Friday, December 5, 2008

«Εφυγε» η Οπυ Ζούνη

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα (4 μ.μ.) από το ναό Αγ. Σεραφείμ στην Πεντέλη


Eurokinissi

«Έφυγε» από κοντά μας, μετά από δωδεκάχρονη μάχη με τον καρκίνο, η σημαντική και διεθνώς καταξιωμένη εικαστική καλλιτέχνης Οπυ Ζούνη. Σε ηλικία 67 ετών, άφησε χτες το πρωί την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν από τις 25 Σεπτέμβρη. Στο πλευρό της είχε όλα αυτά τα χρόνια τον σύζυγο της Αλέκο Ζούνη, καθώς και τους δύο γιους της Πέτρο και Γιάννη.

Πρωτοπόρος καλλιτέχνης, η Οπυ Ζούνη, υπήρξε η σημαντικότερη εκπρόσωπος της γεωμετρικής αφαίρεσης στη χώρα μας, δημιουργώντας μια δική της σύγχρονη εικαστική γλώσσα. Στις κατασκευές, τα γλυπτά και τη ζωγραφική της, το φως, η σκιά, το χρώμα, η κίνηση, η προοπτική, ο χώρος και το υλικό ήταν τα βασικά ζητήματα που συστηματικά την απασχολούσαν.

Γεννημένη στο Κάιρο το 1941, η Οπυ Σαρπάκη - Ζούνη ήρθε στην Ελλάδα το 1962. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους: Γιώργο Μαυροΐδη, Γιάννη Μόραλη, Βασίλη Βασιλειάδη. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1970 στη Γαλλία. Ακολούθησαν μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεγάλα μουσεία και αίθουσες Τέχνης. Συνολικά, η Οπυ Ζούνη είχε κάνει 70 ατομικές, ενώ συμμετείχε σε 450 ομαδικές εκθέσεις και σε Διεθνείς Μπιενάλε και Τριενάλε. Στο τέλος του 2006 πραγματοποιήθηκε μεγάλη αναδρομική της έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

No comments: