Monday, December 8, 2008

Τέχνη σε φόντο πράσινο


Θα... πρασινίσει από σήμερα, έστω μέσα απ' την τεχνητή χλωροφύλλη οικολογικών έργων τέχνης, η γκρίζα λεωφόρος Κηφισίας. Κάτι είναι κι αυτό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής εορτάζουν σε μια ηχηρή καλλιτεχνική σύμπραξη 80 σπουδαίοι, καταξιωμένοι και στο εξωτερικό, Ελληνες εικαστικοί και μαζί τους σημαντικές νεότερες καλλιτεχνικές «δυνάμεις» μας.

Το γλυπτό έντομο και φύλλο, έργα της Αφροδίτης Λίττη, θα εκτίθενται από σήμερα στον κήπο της Βίλας Καζούλη

Τα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης των «πράσινων», ζωγραφικών και γλυπτών, έργων τους με τίτλο «Περιβάλλον - Δράση 08», μια πρωτοβουλία και διοργάνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τα θυρανοίξια της Βίλας Καζούλη στην Κηφισιά. Για πρώτη φορά το νεοκλασικό κτήριο του 1905, που στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα υποδεχτεί κοινό.

Ευαισθητοποιημένοι από την επιδείνωση του περιβάλλοντος και του κλίματος και χωρίς να κάνουν οικονομία ή εξαίρεση σε κάποιο υλικό, οι εικαστικοί (ανάμεσά τους και οι Τσόκλης, Τάκις, Χρύσα, Παύλος, Αληθεινός, Καράς, Μυταράς, Παρμακέλλης, Ψυχοπαίδης, Λάππας, Λαζόγκας, Μποκόρος, Σκουλάκης, Οπυ Ζούνη, Δανάη Στράτου, Γυπαράκης) καταγράφουν στα έργα της επιβλητικής Βίλας Καζούλη «στιγμιότυπα» από το περιβάλλον του παρελθόντος και του παρόντος, ενώ δημιουργούν και εικόνες από το περιβάλλον του... μέλλοντος. Στην πραγματικότητα, απαντούν με καλλιτεχνικούς όρους στην «ανάγκη για μια εκ νέου προσέγγιση και επαναπροσδιορισμό της θέσης του ανθρώπου στη φύση».

Πολλά από τα έργα που θα εκτίθενται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Βίλας Καζούλη προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Μετατρέψτε το ντιζάιν σε γλάστρα», το έργο του Γιώργου Γυπαράκη

Κι επειδή η διοργάνωση «Περιβάλλον - Δράση 08» επιθυμεί να τοποθετήσει στο κέντρο του προβληματισμού τον άνθρωπο, «βοηθώντας τον μέσα από αυτόν τον διάλογο να συμφιλιωθεί με το μερίδιο της ευθύνης του και, ει δυνατόν, να αναλάβει και ο ίδιος δράση», προέβλεψε, πέρα από την έκθεση, και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με την επιμέλεια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων- Υγροτόπων. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-17 ετών και σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Για πρώτη φορά υλοποιείται -σύμφωνα με τους διοργανωτές- μια συγκροτημένη προσπάθεια εξοικείωσης των παιδιών αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας με όρους όπως το περιβάλλον, η φύση, το πράσινο, η οικολογία, με όχημα μια διοργάνωση σύγχρονης τέχνης».

Συγχρόνως, θα πραγματοποιηθεί στρογγύλη τράπεζα για την Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Γιάννη Ζιώμα, του διευθυντή της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Γιώργου Κρεμλή, του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού, της γενικής διευθύντριας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Ασπασίας Λούβη, του Δημήτρη Αληθεινού και της Ιωάννας Καρυστιάνη. Συντονιστής θα είναι ο Παύλος Τσίμας.

«Hommage a Millet», έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Ξεναγήσεις στη Βίλα Καζούλη δεν θα πραγματοποιήσει μόνο η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, αλλά και ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Στέλιος Μάινας και ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

Και το κοινό της έκθεσης δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχο: καλείται να παίξει έναν -έστω μικρό- ρόλο φέρνοντας στη Βίλα ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι για ανακύκλωση.

Στον κατάλογο της έκθεσης ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς αντί θεωρητικών κειμένων περί τέχνης ανθολόγησε ποιήματα ή αποσπάσματα ποιημάτων σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων δημιουργών που εμπνεύστηκαν από τη Φύση (σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

* Η έκθεση «Περιβάλλον - Δράση 08» στη Βίλα Καζούλη (Κηφισίας 241 και Γρηγ. Λαμπράκη 1, Κηφισιά, τηλ: 210-8089271-2) εγκαινιάζεται, με συντονιστή τον Γιάννη Μπόλη, απόψε στις 7 μ.μ. και θα διαρκέσει ώς τις 16 Ιανουαρίου. Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 20.00

ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/12/2008

No comments: