Thursday, November 6, 2008

Έργα Ελλήνων στο... σφυρί σε Sotheby’s και Bonhams

Την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι δημοπρασίες ελληνικού ενδιαφέροντος των οίκων Sotheby’s και Bonhams στην βρετανική πρωτεύουσα. Tις τελευταίες χρονιές, τα Greek Sales παρουσιάζουν συνεχώς ρεκόρ τζίρου αλλά και ατομικά ρεκόρ καλλιτεχνών. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν οι αγοραστές. Ετσι, οι πλειστηριασμοί της Δευτέρας και της Τρίτης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και είναι μια ευκαιρία να βγάλει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς κινείται η αγορά έργων τέχνης ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η δημοπρασία του οίκου Bonhams θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, με 168 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών καθώς και έργα ξένων καλλιτεχνών με ελληνικό θέμα. Πρόκειται για έργα ζωγραφικής και γλυπτικής από τον 19ο έως 21ο αιώνα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας Art Expertise, που εκπροσωπεί τον οίκο στην Ελλάδα, τα τρία έργα που ξεχωρίζουν είναι ο πίνακας του Δημήτρη Γαλάνη με τίτλο «Η Οικογένεια του Καλλιτέχνη» ο οποίος θεωρείται το πιο σημαντικό έργο του ζωγράφου και είχε εκτεθεί στο Παρίσι μαζί με έργα του Πικάσο και του Μπονάρ, αποσπώντας θετικές κριτικές. Το μεγαλύτερο σε διαστάσεις έργο του Γαλάνη (170x130 εκ.) έχει εκτιμηθεί για 260 - 390 χιλιάδες ευρώ. Το έργο του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Το Ιστιοφόρον “Σεβαστόν” καταπλέοντας προς τον Ισθμό της Κορίνθου», έχει εκτίμηση από 260 έως 390 χιλιάδες ευρώ, ενώ το «Τοπίο της Βόρειας Ελλάδας» (πιθανώς Χαλκιδική) του Κωνσταντίνου Μαλέα είναι ένα από τα ελάχιστα έργα που σώζονται από την περίοδο της Θεσσαλονίκης, έχει εκτιμηθεί για 260 - 390 ευρώ.

Θα δημοπρατηθούν επίσης έργα Ράλλη, Μπουζιάνη, Θεόφιλου, Διαμαντόπουλου, Σπυρόπουλου, Κεσσανλή, κ.ά.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 11 Νοεμβρίου ακολουθεί η δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, Περιλαμβάνει 203 έργα και την παρουσία όλων των κορυφαίων ονομάτων του 19ου και 20ού αιώνα - συχνά από ιδιωτικές συλλογές που δεν έχουν εκτεθεί στο κοινό εδώ και πολλά χρόνια. Ξεχωρίζει η «Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», που έχει εκτιμηθεί προς 1,9 έως 2,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το σπουδαιότερο έργο του Βολανάκη που έχει ποτέ εμφανιστεί σε δημοπρασία και αναπαριστά μια ιστορική σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση. Το εντυπωσιακό μέγεθος του πίνακα, που έχει διαστάσεις 146x219 εκ., προσθέτει στη μνημειώδη και δραματική αίσθηση.

Στο σφυρί βγαίνουν επτά έργα του Θεόδωρου Ράλλη (1852 - 1909). Ανάμεσά τους είναι «Γυναίκες Ετοιμάζουν Γλυκό Τριαντάφυλλο στα Μέγαρα» (εκτίμηση 755.000 - 1.000.000 ευρώ) και «Μαριονέττες στο Χαρέμι» (505.000 - 755.000 ευρώ). Και οι δύο πίνακες συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων έργων του Ράλλη που έχουν εμφανιστεί στην αγορά.

Ο Νικόλαος Γύζης (1842 - 1901) –που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα– θα εκπροσωπηθεί από το έργο «Οι Γείτονες» (Το Κουτσομπολιό), ένα έργο που φιλοτέχνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1880, στο απόγειο της καριέρας του. Ο πίνακας εκτιμάται στις 378.000 - 630.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον των αγοραστών θα επικεντρωθεί επίσης σε έργα Αλταμούρα. Κεσσανλή, Φασιανού, Μόραλη, κ.ά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 6 Nοεμβρίου 2008

No comments: