Wednesday, November 12, 2008

Της Μαργαριτας Πουρναρα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 12 Nοεμβρίου 2008

Λένε ότι όταν τα χρηματιστήρια κλυδωνίζονται, τα έργα τέχνης και ο χρυσός αποτελούν τις καλύτερες επενδύσεις. Όταν όμως στις 27 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι αποσύρθηκε ένα από τα ομορφότερα κυβιστικά έργα του Πικάσο -ένας Αρλεκίνος του 1909- από δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη, άρχισε να επιβεβαιώνεται ότι η ανασφάλεια είχε περάσει και στην παγκόσμια αγορά τέχνης. Σε γενικές γραμμές ο διεθνής Τύπος ανέφερε ότι οι τιμές πήγαν περίπου στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια και ότι κανείς δεν θα μπορούσε να θεωρήσει ότι το αντικείμενο που αγόρασε έχει καλή τιμή, αν δεν κατακαθίσει η σκόνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, έγιναν χθες και προχθές στο Λονδίνο οι δύο δημοπρασίες ελληνικού ενδιαφέροντος από τους οίκους Bonhams και Sotheby's αντιστοίχως. Οι πλειστηριασμοί αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ελληνική αγορά τέχνης είναι μία από τις τέσσερα ταχύτερα αναπτυσσόμενες παγκοσμίως (με την ρωσική, την κινεζική και την ινδική), με στυλοβάτες τους εφοπλιστές του Λονδίνου που είναι βέβαιο ότι έχουν επηρεαστεί από την οικονομική δυσχέρεια. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αξιοσημείωτη πτώση, αν και κάποιοι προέβλεπαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ο γνωστός συλλέκτης Δάκης Ιωάννου σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» τόνιζε ότι μέχρι στιγμής στις διεθνείς δημοπρασίες τα πράγματα δεν έχουν πάει τόσο άσχημα όσο τα περίμεναν ορισμένοι.

Το γενικό συμπέρασμα για τα Greek Sale είναι ότι προς το παρόν σταταμά η ξέφρενη άνοδος με απανωτά ρεκόρ τόσο στους τζίρους όσο και στις τιμές για κάθε καλλιτέχνη και εισερχόμαστε σε μια νέα φάση όπου οι οίκοι θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικοί στις τιμολογήσεις των έργων. Είναι σαφές ότι τα ποιοτικά έργα θα βρίσκουν αγοραστές, ενώ άλλα που έχουν «φουσκωμένη» εκτίμηση ή δεν είναι τόσο σημαντικά, μένουν στα αζήτητα. Η «Κ» παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας του οίκου Sotheby's, σκιαγραφεί το προφίλ των αγοραστών και μιλάει με ειδικούς για την πρόσφατη πορεία των δύο Greek Sale που στο 2007 αλλά και στις αρχές του 2008 σημείωναν απανωτά ρεκόρ.

ΣXETIKA ΘEMATA
Μειωμένος τζίρος και 14 νέα ρεκόρ
«Μπαίνουμε σε περίοδο επανεκτιμήσεων»
Στο σφυρί μια εξαιρετική ιδιωτική συλλογή παλαιών βιβλίων για την Ελλάδα από τον οίκο Sotheby’s
Aποψη: Συμβουλές από ειδικούς
Aποψη: Μια καλή επένδυση


No comments: