Tuesday, November 11, 2008

Ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Αν και υπάρχει από το 1987, το αποκαλούμενο προσωρινό στέγαστρο του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα θα παραμείνει επ' αόριστον στη θέση του, ενώ οι εργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του συνεχίζονται.

Παραμένει το στέγαστρο που μπήκε προσωρινά...

Μέχρι το τέλος του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί η επαναφορά των έξι κιόνων της βόρειας πρόσοψης του ναού - με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 2.934.700 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής συντήρησης Αλέξανδρο Μάντη, οι μετέπειτα εργασίες θα ολοκληρωθούν μετά τη χρηματοδότηση των 4 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης) όπου θα ενταχθεί το έργο.

«Το στέγαστρο θα παραμείνει παρόλο που έχουν γίνει κι άλλες σκέψεις. Η αλλαγή θα αναστατώσει το μνημείο και θα καθυστερήσει την επαναφορά του. Ετσι δεν αποτελεί προτεραιότητα. Θα μελετηθεί αργότερα ξανά», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης που επισκέφθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, που από το 1986 ανήκει στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Οι εργασίες αναστήλωσης προχωρούν ικανοποιητικά. Βρίσκομαι εδώ για να επιθεωρήσω το έργο, αλλά κυρίως να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι τις ανάγκες, προκειμένου να επεκτείνουμε τις αναστηλωτικές εργασίες και στην επόμενη προγραμματική περίοδο», συνέχισε ο υπουργός. Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Λιάπης είχε και μια έντονη διαμαρτυρία, την παρέμβαση του δημάρχου Είρας Μεσσηνίας Γιάννη Αδαμόπουλου, που δεν είχε κληθεί να είναι παρών στην επίσκεψη του υπουργού.

Ο κ. Αδαμόπουλος ζήτησε να ξεκαθαριστούν τα όρια του ναού, δηλαδή το αν ανήκει ο Επικούρειος στον Νομό Ηλείας ή Μεσσηνίας και στον Δήμο Ανδρίτσαινας ή Είρας, αντίστοιχα. Απείλησε μάλιστα με μηνύσεις και με κλείσιμο του δρόμου προς τον ναό εάν δεν ξεκαθαριστεί το ζήτημα.

Ο κ. Λιάπης ζήτησε να λύσουν το ζήτημα οι δύο δήμαρχοι μεταξύ τους. Οι τεχνίτες που δουλεύουν για το μνημείο, με επιστημονική αφοσίωση και κέφι, φτάνουν τους έντεκα, ενώ αναζητούνται παραπάνω. Τον ναό τον επισκέπτονται 50.000 άτομα τον χρόνο.

Ντ. Αυλωνίτη, ΕΘΝΟΣ, 11/11/2008

No comments: