Αρκετοί λακκοειδείς τάφοι ενήλικων ατόμων και παιδιών, με τον σκελετό σε στάση εκτεταμένη ή συνεσταλμένη οι οποίοι αποκαλύφτηκαν και καταγράφηκαν, βρέθηκαν στην αρχαία Πέλιννα όπως αποκάλυψαν στο 8ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών οι αρχαιολόγοι κ. Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, προϊστάμενος της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνα Βαμπούλη, Ιωάννα Μαμαλούδη και Νίκος Τριγώνης.
Κατά τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Τρικάλων - Λαρίσης, στο τμήμα από τη Φαρκαδόνα έως το Μεγαλοχώρι, ανέφεραν οι παραπάνω, εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν σε διάφορα σημεία αρχαιολογικά ευρήματα, για να εξηγήσουν:
«Στην κτηματική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετροπόρου, όπου βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Πέλιννας, αποκαλύφτηκαν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών τα πρώτα αρχαιολογικά στοιχεία. Από το βάθος 0,50 έως 1,30 μ. αποκαλύφτηκαν δύο πρόχειρες κατασκευές, τοιχάρια, ένα τμήμα λιθόστρωτου και κάποια τμήματα πατημένου πηλού, καθώς και κάποια μικρά στρώματα καταστροφής που φαίνεται να σχετίζονται με πίθο που αποκαλύφθηκε στη θέση του. Επισημαίνεται ότι σε βάθος περίπου από 1,30 μ. έως 1,50 μ. αποκαλύφθηκε ασβεστιτική κρούστα πάνω από την οποία εντοπίζονται τα λίγα αρχιτεκτονικά στοιχεία που έδωσε η ανασκαφή».
Επίσης, συνέχισαν, αποκαλύφτηκαν και καταγράφηκαν αρκετοί λακκοειδείς τάφοι, ενήλικων ατόμων και παιδιών, με τον σκελετό σε στάση εκτεταμένη ή συνεσταλμένη, για να διευκρινίσουν:
«Καταγράφηκε ακόμη πληθώρα μικρών κινητών ευρημάτων και κεραμικής. Βρέθηκαν αγγεία, ακέραια ή τμήματα αυτών, όπως μυροδοχείο, θραύσματα ταφικού αγγείου και τμήματα ημικύλων, όμως το σημαντικό στοιχείο είναι η εύρεση τμημάτων αγγείων με την τεχνική της Bratislava και της Πετρομαγούλας Βόλου. Τα ευρήματα θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασής τους.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η αποκάλυψη μιας ημικυκλικής κατασκευής που πιθανόν πρόκειται για ταφικό χώρο, καθώς στην εξωτερική - κυρτή πλευρά της αποκαλύφθηκε παιδικό κρανίο και εσωτερικά αυτής δεύτερο κρανίο ενήλικα, αποσαρθρωμένο. Σε όλο τον χώρο γύρω από το κρανίο το χώμα είχε υποστεί καύση. Συλλέχθηκαν κυρίως κινητά ευρήματα, όπως κεραμική και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επίσης αποκαλύφτηκαν τέσσερεις τάφοι».
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ακόμη πως διερευνήθηκαν τρεις τάφοι κατεστραμμένοι, λάρνακες από ψαμμίτη λίθο, συλλέχθηκε δε και μια επιτύμβια στήλη. Παράλληλα στα ανατολικά του χωριού Πετρόπορος, νότια της Ε.Ο. Τρικάλων - Λαρίσης, ανακαλύφθηκε κλίβανος σε βάθος 0,60 μ. από την φυσική επιφάνεια του εδάφους. Ο κλίβανος διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση».
No comments:
Post a Comment