Eurokinissi |
Το θραύσμα εικονίζει τμήμα της κεφαλής σκαφηφόρου άνδρα και μέρος του πρόσθιου τμήματος μιας «σκάφης» στον ώμο του. Εχει ύψος 0,24 μ., πλάτος 0,25 μ. και ανήκει στον λίθο V της βόρειας ζωφόρου. Ο λίθος V ήταν στο ανατολικό άκρο της βόρειας ζωφόρου και εικονίζει ιματιοφόρους, που ακολουθώντας έναν τελετάρχη της πομπής των Παναθηναίων, μεταφέρουν ο καθένας στον αριστερό ώμο του μια «σκάφη». Οι «σκάφες» ήταν χάλκινοι ή αργυροί δίσκοι, με προσφορές (κηρήθρες, γλυκίσματα).
Το θραύσμα πιθανώς προέρχεται από την καταστροφική έκρηξη, το 1687, στην Ακρόπολη. Το αριστερό άκρο του λίθου, όπου διατηρούνται μέρος του ενδύματος του τελετάρχη και ο πρώτος σκαφηφόρος, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο Ρ. Φάγκαν, πρόξενος της Αγγλίας στη Σικελία και τα Ιόνια Νησιά, «απέκτησε» το συγκεκριμένο θραύσμα, όπως και το θραύσμα γενειοφόρου άνδρα, από τη δεξιά μορφή της νότιας μετόπης 16 του Παρθενώνα. Το 1804, η σύζυγός του δώρισε τα δύο γλυπτά στον πάπα.
Οι προσπάθειες του ΥΠΠΟ για επαναπατρισμό του θραύσματος ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εντάθηκαν το 1997, χάρη στην κινητοποίηση της ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η επιστροφή, με μορφή δανεισμού, υπογράφτηκε φέτος μεταξύ ΥΠΠΟ και Βατικανού.
- Σήμερα η βρετανική αστυνομία θα παραδώσει στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, μία εικόνα (14ος αιώνα), κλεμμένη το 1978, από τη μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Σερρών, που παριστά την Αποκαθήλωση. Η εξαιρετικά σημαντικής καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας εικόνα θα μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο.
No comments:
Post a Comment