Monday, November 3, 2008

Νέα μουσεία σε Πέλλα - Δίον

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα εγκαινιαστεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, αφού έχει ολοκληρωθεί κτιριακά και είναι έτοιμη η μουσειολογική έκθεση. Τα εκθέματα θα αρχίσουν να μεταφέρονται από τις αρχές του νέου χρόνου. Για τα πολλά ακόμη μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης - που την επισκέφθηκε χτες - είπε πως θα ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Εκκρεμούν πάντως έργα στον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, η τάφρος που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των θεμελίων κλπ.

«Σειρά» είχαν τα εγκαίνια της Αρχαιοθήκης στο Δίον Πιερίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου εγκαινιάστηκε το 1983 και 20 χρόνια μετά το ΥΠΠΟ προχώρησε στην ανανέωσή του, μέσω της ΚΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο ονομάστηκε «Αρχαιοθήκη» και περιέχει ευρήματα των τελευταίων χρόνων ανασκαφής (νομίσματα, δακτυλιδόλιθοι, γυάλινα αγγεία, χάλκινα σκεύη, αντικείμενα και διακοσμητικά πλακίδια από κόκαλο, θραύσματα γλυπτών κ.ά.).

Για πρώτη φορά εκτίθεται το χάλκινο έλασμα από επένδυση μακεδονικής ασπίδας, με τον ήλιο και τους πλανήτες, καθώς και την επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ». Πρόκειται για ασπίδα του Δημητρίου του Πολιορκητή, βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσης, θα εκτεθεί το ψηφιδωτό 100 τ.μ. με την παράσταση του θριάμβου του Διονύσου.

No comments: