Το κτίριο κατασκευάστηκε δίπλα από το Μουσείο και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο, εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχει ειδικός χώρος για τη συντήρηση των αντικειμένων. Εκεί θα μεταφερθεί κομμάτι – κομμάτι και ένα ψηφιδωτό 100 τετραγωνικών μέτρων.
Στον πρώτο όροφο, 500 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχει άνοιγμα στη μέση ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρατηρούν από ψηλά τη δουλειά των αρχαιολόγων. «Κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι να δουν οι επισκέπτες πώς είναι ένα αντικείμενο που βρίσκεται θαμμένο στη γη για χιλιάδες χρόνια και τι δουλειά πρέπει να γίνει μέχρι να πάρει τη θέση του στην προθήκη ενός μουσείου», πρόσθεσε ο κ. Παντερμαλής.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προσανατολίζεται στην κατασκευή αρχαιοθηκών και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Δίον ο κ. Λιάπης θα ξεναγηθεί και στο ανακαινισμένο μουσείο, το οποίο υποβλήθηκε σε ένα γερό λίφτινγκ. Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Πέλλα για την έναρξη λειτουργίας του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για έργο που εντάχθηκε το 2001 στο Γ’ ΚΠΣ και περιλαμβάνει πέντε υποέργα: Συντήρηση-αναστήλωση αρχιτεκτονικών λειψάνων Πέλλας, Κατασκευή κτιρίων εξυπηρέτησης επισκεπτών στον υπό ανάδειξη χώρο, Απαλλοτριώσεις, Κατασκευή στεγάστρου προστασίας και Διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου.
«Η υλοποίηση των παραπάνω υποέργων έχει ως στόχο την προστασία, αλλά και τη συνολική ανάδειξη της πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων, ενώ σε μια δεύτερη φάση υλοποίησης της υπάρχουσας εγκεκριμένης μελέτης προβλέπονται παρεμβάσεις σε ορισμένους χώρους και μνημεία της ευρύτερης περιοχής της», δήλωσε στον ΕΤ ο αρχαιολόγος κ. Ακαμάτης. Να σημειωθεί ότι για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας καταργήθηκαν δύο δημόσιοι δρόμοι και έχει ξεκινήσει η συντήρηση των αρχαίων δρόμων που βρίσκονταν από κάτω.
ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 03.11.08
No comments:
Post a Comment