Μαργαριτα Πουρναρα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 26 Nοεμβρίου 2008
Φανταστείτε μια συλλογή ελληνικών έργων τέχνης που να καλύπτει από την Σχολή του Μονάχου μέχρι τον Αλέξανδρο Αβρανά, τον ταλαντούχο video artist, ο οποίος μόλις βραβεύτηκε για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Κι όμως υπάρχει. Είναι η συλλογή του επιχειρηματία Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, που παρουσιάζεται σε ειδικούς εκθεσιακούς χώρους και στην οικία του στο πρώην κτήμα Βορρέ στα Ανάβρυτα. Αρχισε να είναι επισκέψιμη για το κοινό το 1999 με έμφαση στα εκπαιδευτικά πρόγράμματα. Τώρα όμως, χάρις σε νέες κτιριακές προσθήκες, τριπλασιάστηκαν οι εκθεσιακοί χώροι για να χωρέσουν ένα πανόραμα ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Ο επιχειρηματίας έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δεκαετίες 750 έργα, 260 καλλιτεχνών, μεγάλος όγκος των οποίων προέρχεται από δημοπρασίες. Από αυτά εκθέτει περίπου 300, στις παλιές και στη νέα πινακοθήκη που μόλις αποπερατώθηκε και καταλαμβάνει 2.000 τ.μ. με υπερσύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.
Ετσι, ο επισκέπτης χαίρεται μια μεγάλη βόλτα που ξεκινά από τους κήπους με 30 όμορφα γλυπτά, περνάει από τις ιστορικές δημιουργίες στις σύγχρονες και αποκομίζει μια σαφή εικόνα για το πώς εξελίχθηκε η ελληνική τέχνη. Τούτο δεν σημαίνει ότι η συλλογή έγινε με μουσειολογικά κριτήρια. Εν τούτοις περιλαμβάνει έργα από όλες τις χρονικές περιόδους και είναι αντιπροσωπευτική του ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική μέχρι τη χαρακτική, το βίντεο, τις κατασκευές, τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις.
Τα εκθέματα της συλλογής θα εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα παραμένει ένας πυρήνας, αλλά θα συμπεριλαμβάνονται τα εκάστοτε νέα αποκτήματα ώστε να γίνεται διάλογος ανάμεσα στα έργα.
Η νέα πινακοθήκη, την οποίαν υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Διακομίδου και Νίκος Χαρίτος, φιλοξενεί κυρίως πρόσφατες δημιουργίες. Κάποιες, όπως μια εγκατάσταση του Δημήτρη Αληθεινού, έγιναν ειδικά για το κτίριο. Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να δουν από πίνακες του Τζον Χριστοφόρου μέχρι βίντεο του Χρήστου Αθανασιάδη και από φωτογραφίες της Λυδίας Δαμπασίνα μέχρι εγκαταστάσεις της Δανάης Στράτου. Η ιστορικός τέχνης Ευγενία Αλεξάκη επιμελήθηκε την παρουσίαση των έργων και τον εσωτερικό σχεδιασμό επωμίστηκε η Ετα Μουμτζίδου.
Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων έφερε και την αλλαγή των ωραρίων επισκεψιμότητας. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι την Τρίτη και την Τετάρτη ενώ το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την συλλογή κάθε Κυριακή από τις 10 π.μ. έως και τις 6 μ.μ.. Ετσι, είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ιδιωτών θεατών που μέχρι φέτος έφτανε τους 500 - 1.000 ετησίως. Η είσοδος είναι δωρεάν και θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν χάρτη για να μπορέσετε να εντοπίσετε την οικία Εμφιετζόγλου που είναι δίπλα στο Αλσος Συγγρού.
No comments:
Post a Comment