Saturday, January 2, 2010

Φωτογραφίζοντας τα Βαλκάνια

Η γκρίζα πραγματικότητα και τα περασμένα μεγαλεία, οι παλιές απαγορευμένες επιθυμίες και η δίψα για το καινούριο, η πίστη στο μέλλον και ο πόνος της καταστροφής, η λαχτάρα για ελευθερία αλλά και η αβεβαιότητα μπροστά στην ευρωπαϊκή προοπτική...

Πάνω σ' αυτές τις αντιθέσεις δούλεψαν οι οχτώ φωτογράφοι που συμμετέχουν στην περιοδεύουσα έκθεση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού «Φως και σκιές των Βαλκανίων», που μετά το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι βάζει τώρα πλώρη για την Κωνσταντινούπολη, μια από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για τη χρονιά που έρχεται.

Αν και δεν εντάσσεται στο επίσημο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θεσμού, η έκθεση του ΕΙΠ οργανώνεται σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης του Δήμου Μπεγιογλού, στην καρδιά της Πόλης, και αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ετος 2010, Διαπολιτισμικός Διάλογος γιά την Τέχνη». Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 9 Ιανουαρίου παρουσία του έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα Φώτιου Ξύδα και του αντιπροέδρου του ΕΙΠ, ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, και θα υποδέχεται το κοινό ώς τις 9 Φεβρουαρίου.

Με τις αδρές ασπρόμαυρες εικόνες τους, ο Μπέβιτς Φούσα από την Αλβανία, ο Τιμουρτάς Ονάν από την Τουρκία, η Νίνα Νικόλοβα από τη Βουλγαρία, ο Μίλομιρ Κοβάσεβιτς απ' τη Βοσνία, ο Στάνκο Αμπατζιτς από την Κροατία, ο Βιτζίλ Μλέσνιτσα από τη Ρουμανία, ο Ιμρε Σάμπο από τη Σερβία και ο έλληνας φωτογράφος Στέλιος Ευσταθόπουλος, δημιουργούν ένα άγριο και τρυφερό ταυτόχρονα σκηνικό, αντλώντας από τα προσωπικά του βιώματα ο καθένας.

«Η σύνθεση αυτών των διαφορετικών οπτικών γωνιών αναδεικνύει την "παμβαλκανική" ενότητα του χώρου», επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Μαγδαλένα Μιχαηλίδου. Κι όπως υπογραμμίζει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, «χωριστά και μαζί, οι φωτογραφίες από τις μικρές κοινότητες της περιοχής που ζουν η μια κοντά στην άλλη πάνω από εκατό χρόνια τώρα, έρχονται να επιβεβαιώσουν την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού, ενώ ταυτόχρονα μαρτυρούν τον κοινό παρονομαστή προέλευσης αυτής της τέχνης, που δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας». *

No comments: