Thursday, January 28, 2010

Βαρύ πυροβολικό για να σωθεί το «Φιξ»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διακεκριμένος νομικός Μιχάλης Σταθόπουλος και η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση, με ενισχυμένο ρόλο και από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, επιστρατεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού για να επιλύσουν το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του πολύπαθου μουσείου.

Αννα Καφέτση- Ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος

Αννα Καφέτση- Ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος

Η λύση μοιάζει πιο κοντά από ποτέ μετά τις χθεσινές αποφάσεις του ΥΠΠΟ.

Το υπουργείο συστήνει νομικοτεχνική επιτροπή με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία «θα κληθεί να προωθήσει το κατασκευαστικό έργο του μουσείου κι όλα τα συναφή νομικής φύσεως θέματα». Καλό θα ήταν, βέβαια, αυτή η επιτροπή να είχε συσταθεί χρόνια πριν, προτού φτάσει το έργο στο οριακό σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εργολήπτρια εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ που είχε αναλάβει, προ διετίας, την ανακαίνιση του «Φιξ», δεν την ξεκίνησε ποτέ ισχυριζόμενη ότι οι μελέτες ήταν προβληματικές. Το Μουσείο την κήρυξε έκπτωτη θεωρώντας τους ισχυρισμούς της αβάσιμους. Στις 18 Ιανουαρίου εκδικάστηκαν και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΒΙΟΤΕΡ κατά της συγκεκριμένης απόφασης του ΕΜΣΤ και η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Μέλη της νομικοτεχνικής επιτροπής, υπό τον Μιχάλη Σταθόπουλο, είναι προσωπικότητες που μπορούν να χειριστούν τα σύνθετα προβλήματα του Μουσείου: η δικηγόρος Βικτωρία Ευθυμιάδου, ο αρχιτέκτων και καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Καλογεράς, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση, ο γενικός διευθυντής δραστηριοτήτων Εθνικής Τράπεζας Αγης Λεόπουλος και ο μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Φιλιππίδης.

Ακόμα πιο συμβολική και σημαντική είναι η επιλογή του Παύλου Γερουλάνου, να οριστεί πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΜΣΤ η επί δέκα χρόνια διευθύντριά του. Ενισχύει απόλυτα τη θέση της Αννας Καφέτση, την οποία στο παρελθόν τα μέλη του Δ.Σ. υπονόμευαν, έχοντας μαζί της διαφωνίες ακόμα και σε καλλιτεχνικά θέματα και ισχυρές απόψεις σε ζητήματα που δεν ανήκαν στις αρμοδιότητές τους. Η κατάσταση αυτή δυσχέραινε δραματικά τη λειτουργία και ευελιξία του Μουσείου.

Αντιπρόεδρος του νέου Δ.Σ. είναι ο καθηγητής Μ. Σταθόπουλος και μέλη η δικηγόρος Β. Ευθυμιάδου, ο αρχιτέκτων Ν. Καλογεράς, η ιστορικός Τέχνης Νίκη Λοϊζίδη, ο αρχιτέκτων και καθηγητής του ΕΜΠ Τάσος Κ. Μπίρης, ο ζωγράφος και πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ Χρόνης Μπότσογλου, το διοικητικό επιχειρηματικό στέλεχος Σοφία Στάικου και εκπρόσωπος του Εικαστικού Επιμελητηρίου. *

No comments: