Wednesday, January 27, 2010

Ολος ο Μπότσογλου σε μία έκθεση

  • Εγκαινιάζεται απόψε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η μεγαλύτερη ως σήμερα αναδρομική του σημαντικού ζωγράφου

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης, εγκαινιάζεται απόψε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Η έκθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη ως σήμερα αναδρομική του καλλιτέχνη και παρουσιάζει περισσότερα από 170 έργα- ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις, αντικείμενα- τα οποία εκτείνονται χρονικώς από τη δεκαετία του 1950 ως σήμερα και συγκεντρώνονται για πρώτη φορά από έναν μεγάλο αριθμό μουσείων, ιδρυμάτων, πινακοθηκών και ιδιωτικών συλλογών. Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ως τις 18 Απριλίου, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος.

Με άξονα το ανθρώπινο σώμα, θέμα που διατρέχει το σύνολο σχεδόν της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Μπότσογλου, η έκθεση ιχνηλατεί τη θέση του καλλιτέχνη απέναντι στην κριτική διάσταση της αναπαράστασης και τον κοινωνικό ρόλο του δημιουργού, την αναμέτρησή του με διαχρονικά ερωτήματα, όπως η αβεβαιότητα και η τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο κύκλος της ζωής και του θανάτου και ο φόβος της φθοράς, η έννοια του βιωμένου χώρου, ο ρόλος της μνήμης, αλλά και τη σχέση του έργου του με το ίδιο παρελθόν και την ιστορία της τέχνης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Τίνα Πανδή.

Ο ίδιος ο ζωγράφος, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν φειδωλός στα λόγια, επαναλαμβάνοντας απλώς: «Αυτά είναι όσα έκανα.Δεν είναι και πολλά. Ευχαριστώ όσους με ανέχθηκαν» .

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα των βασικών ενοτήτων της καλλιτεχνικής δημιουργίας του: έργα των δεκαετιών 1960 και 1970, οι ενότητες «Η εικόνα του σώματος» (1979-1992), «Λιοτριβιά» (1978-1986), «Σελίδες ημερολογίου» (1980-1990), η πολύπτυχη μνημειακή ζωγραφική εγκατάσταση «Νέκυια» (1993-2000), καθώς επίσης, για πρώτη φορά, η τελευταία σημαντική ενότητα του καλλιτέχνη με τίτλο «Αναφορές» (2002-2009), μια σειρά φανταστικών πορτρέτων πέντε καλλιτεχνών ( Φρ. Μπέικον, Β. Βαν Γκογκ, Α.Τζιακομέτι, Γ.Μπουζιάνης, Γ.Χαλεπάς ) που επέδρασαν καταλυτικά στη ζωγραφική σκέψη του.

Παράλληλα με την έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου, το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει τη σειρά «Νέες Παραγωγές 2010» η οποία συνίσταται σε παραγγελίες νέων έργων στο Ρroject Room του μουσείου. Το πρώτο έργο της εφετινής χρονιάς είναι το «Red Εyed Sky Walkers» της Τζένης Μαρκέτου. Πρόκειται για μια εγκατάσταση που παρουσιάζεται στο περιστύλιο του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών και στην Αίθουσα Νέων Εργων του μουσείου. Ο επισκέπτης θα συναντήσει 99 κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια στην είσοδο του μουσείου, στα εννέα από τα οποία είναι τοποθετημένες μικρές ασύρματες βιντεοκάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν την κίνηση των περαστικών και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στον χώρο. Το οπτικό υλικό που προκύπτει προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο στο Ρroject Room.

Στο έργο αυτό ο θεατής είναι αντικείμενο παρακολούθησης και συγχρόνως παρατηρητής αφού, μπαίνοντας στο μουσείο, συνειδητοποιεί ότι γίνεται ο ίδιος κοινωνός της πληροφορίας. Την επιμέλεια της νέας παραγωγής έχει η Δάφνη Βιτάλη. Η Τζένη Μαρκέτου θα μιλήσει για τη δουλειά της στο κοινό αύριο στις 19.00.

Τέλος, στη σειρά «Καλλιτέχνης του μήνα» το ΕΜΣΤ παρουσιάζει το σύνολο των έργων του Τόνι Αουρσλερ που έχει στη συλλογή του, σε επιμέλεια του Σταμάτη Σχιζάκη. Ο Αουρσλερ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες βίντεο, με ξεχωριστή προσωπική γραφή και μεγάλη συνεισφορά στη διερεύνηση των δυνατοτήτων του μέσου αυτού. Πού και πότε
η Απόψε στις 20.00

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης

Τηλ. 210 9242.111-3, www. emst.gr

No comments: