ΛΕΥΚΩΜΑ. Στα Γιάννενα στήθηκε το πρώτο δημόσιο έργο νεοελληνικής γλυπτικής. Ηταν το 1808 όταν η προτομή του Μιχαήλ Ζωσιμά, γλυπτό Κερκυραίου γλύπτη, πλούτισε τον διάκοσμο της πόλης. Σήμερα, τα Ιωάννινα διαθέτουν μια εντυπωσιακή ποικιλία δημόσιας γλυπτικής, από τον νεοκλασικισμό του 19ου αιώνα ώς τα πιο σύγχρονα έργα, πολλά από τα οποία είναι δημιουργίες μεγάλων γλυπτών.
Την περιδιάβαση και την εντυπωσιακή καταγραφή επιχειρεί το μεγάλου σχήματος λινόδετο λεύκωμα «Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, ένας άγνωστος κόσμος» (εκδ. Απειρωτάν, τηλ. 26510 83338), έργο προσφοράς στον γενέθλιο τόπο του αρχιτέκτονα-μηχανικού Αναστασίου Ι. Παπασταύρου. Οι εξαιρετικές φωτογραφίες (των Κ. Ιγνατιάδη, Γ. Μπράτη, Γ. Α. Παπασταύρου και Αν. Ι. Παπασταύρου) αφηγούνται μια διαδρομή δημόσιας τέχνης που εκπροσωπείται από όλες τις τυπολογίες: ηρώα, προτομές, αλληγορίες, δημόσια πρόσωπα, επιτύμβια και μαυσωλεία, ανδριάντες.
Τα κοιμητήρια με τα ταφικά μνημεία είναι ο πρώτος χώρος για να συναντήσει κανείς τη δημόσια γλυπτική, αλλά όλη η πόλη είναι διάσπαρτη με έργα που μαρτυρούν τα ιστορικά ορόσημα, την πορεία και την προσφορά μορφών με δράση στην ευεργεσία.
Γλύπτες όπως οι Δημήτριος Φιλιππότης, Βάσος Φαληρέας, Βασίλειος Κουρεμένος, Νίκος Γεωργαντής, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Μιχάλης Τόμπρος, Θόδωρος Παπαγιάννης, Χρήστος Καπράλος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Κώστας Παλαιολόγου και πολλοί ακόμη κορυφαίοι έχουν δημιουργήσει έργα στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων. Ο τόμος, με πρόλογο του ιστορικού Τέχνης Θάνου Χ. Χρήστου, περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια για την Αρτα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.
No comments:
Post a Comment