Thursday, January 14, 2010

Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ... αδιέξοδα


Το 10% των εργασιών έχει γίνει στο ΦΙΞ

Eurokinissi


Σε «κρίσιμη καμπή», σύμφωνα με την διευθύντριά του, Αννα Καφέτση, βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με αποκλειστικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού (δεν αναδείχτηκαν όμως από την διευθύντρια) - το μουσείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και «εξάντλησε τα όριά του».

Ο απολογισμός της δεκάχρονης πορείας του ήταν το θέμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου. Αν και το θέμα αυτό δεν τέθηκε προς συζήτηση και επικύρωση στο ΔΣ του Μουσείου, η Α. Καφέτση αναφέρθηκε στις συλλογές, τις εκθέσεις, την επισκεψιμότητα, την εκπαίδευση, την πολιτιστική δράση, τα οικονομικά κ.ά. «Αιχμή του δόρατος» το, διαχρονικό, πρόβλημα στέγασης του Μουσείου στο πρώην εργοστάσιο «Φιξ» (Συγγρού) και η διαμάχη με την εργολήπτρια εταιρεία «ΒΙΟΤΕΡ», που ανέλαβε το έργο το 2007. Ηδη, στις 18/1 θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ, όπως ανέφερε η Α. Καφέτση, «δύο δρόμοι υπάρχουν: Να προχωρήσουμε στους επόμενους μειοδότες, με βάση τον προηγούμενο διαγωνισμό, ή να κηρυχτεί νέος διαγωνισμός»!

Ηδη, ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε και έλαβε (πλην του Μιχάλη Παπαδάκη, εκπροσώπου του Εικαστικού Επιμελητηρίου) τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για να διορίσει ο ίδιος τα νέα μέλη. Σημειώνουμε ότι σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, ο Μ. Παπαδάκης σημείωνε, μεταξύ άλλων ότι «η ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι πολιτική» και ότι ο ρόλος του ΔΣ του ΕΜΣΤ «έχει πλήρως απαξιωθεί». Πρόσθετε ότι από το 2003 το ΥΠΠΟ ενέπλεξε το εκάστοτε ΔΣ για να «"διαχειρίζεται" αυτό τα 40 εκατομμύρια ευρώ του έργου ανέγερσης του κτιρίου», αντί για τις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε «τον τελευταίο χρόνο δεν έχει γίνει στο ΔΣ καμία συζήτηση για εκθεσιακή δραστηριότητα ή προσλήψεις προσωπικού».

No comments: