Monday, January 11, 2010

Μοντερνισμός από τη Φινλανδία

Ερχεται στο Μπενάκη για διάλεξη ο αρχιτέκτονας Πέκα Χέλιν, φορτωμένος βραβεία

«Φορτωμένος» με 35 διεθνή και εθνικά βραβεία έρχεται στην Αθήνα ο Πέκα Χέλιν, ένας από τους πιο γνωστούς αρχιτέκτονες της Φινλανδίας.

Η επέκταση του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, από τα κορυφαία έργα του γραφείου του

Η επέκταση του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, από τα κορυφαία έργα του γραφείου του

Την Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., θα παρουσιάσει το έργο του στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Πρόκειται για άλλη μια εκδήλωση στο πλαίσιο της παρουσίασης της αρχιτεκτονικής στις σκανδιναβικές χώρες, που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του 2009 και ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα, με οργανωτές τις πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Φινλανδίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τη διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη.

Επικεφαλής ενός γραφείου που συγκροτούν 55 μηχανικοί, ο Πέκα Χέλιν έχει υπογράψει σημαντικά έργα στη Φινλανδία, όπως η επέκταση του εθνικού Κοινοβουλίου, τα κτίρια του υπουργείου Υγείας, το συγκρότημα της Nokia, αλλά και το πάρκο επιστημών στην Ουψάλα της Σουηδίας. Ιδιαίτερα γνωστός είχε γίνει με το πρωτοπόρο πρόγραμμα επανασχεδιασμού του πρώην αεροδρομίου στο Οσλο, συνολικής επιφάνειας 3.300 στρεμμάτων, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστός σε διεθνές επίπεδο με τα σχέδια που εκπόνησε για τη βίλα Βέτρο, σε μια περιοχή κοντά στο Ελσίνκι, με τα οποία επιχειρεί ένα «σχόλιο» για το μυθικό σπίτι στον καταρράκτη του Αμερικανού κορυφαίου αρχιτέκτονα Ράιτ.

Κατατάσσεται στους οπαδούς του μοντερνισμού, που χαρακτηρίζει άλλωστε την αρχιτεκτονική των σκανδιναβικών χωρών, ενώ δεν διστάζει να «δανείζεται» στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα βιομηχανικά κτίρια και, κυρίως, τις εξελίξεις της τεχνολογίας.

No comments: